Велика війна триває. Доки бійці на фронті захищають наші території від ворожих посягань, владні інституції напрацьовують додаткові механізми соціального захисту ветеранів та родин загиблих захисників і захисниць. Адже це ще більше підносить імідж армії та шану в суспільстві наших Героїв.

Цій темі було присвячене проведене у Львові виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Народні депутати разом із представниками Офісу Президента, уряду, профільних міністерств та відомств, облвійськадміністрацій у режимі онлайн та офлайн обговорили проведення інформаційної кампанії щодо виплат, пенсій та соціальних гарантій членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

«Напрацьовуємо разом з урядом стратегію політики щодо забезпечення економічної свободи ветеранів, забезпечення житлом, соціальної допомоги та адаптації, освітніх та медичних послуг, відповідного інформаційного супроводу, — зазначив голова підкомітету Анатолій Остапенко (на знімку в центрі ліворуч). — Історії успіху ветеранів є найкращою темою для комунікації. Це найсильніші морально і психологічно люди. Шана й повага до них полягає не в їх ідеалізації, а у свідомій готовності суспільства прийняти їх з усіма людськими якостями. Їхні військові звитяги, досвід і приклад неоціненні».

Заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко акцентувала увагу на кількох постановах щодо порядку подачі документів та призначення пенсії у разі втрати загиблого на війні годувальника, виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни. Наводила механізм пришвидшення цих процедур.

У промовах йшлося і про зволікання з присвоєнням бійцям статусу учасника бойових дій, виплати одноразової фінансової допомоги родинам загиблих Героїв. Заступник директора Департаменту моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин Секретаріату Уповноваженого з прав людини Олександр Кот зазначив, що зчаста є зволікання командування військових частин із наданням відповідних документів. Так само посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки іноді перекладають свої обов’язки щодо цього питання на родини загиблих. Як наслідок — ті змушені очікувати на виплати іноді й до року.

Своїми напрацюваннями щодо захисту інтересів ветеранів та родин загиблих бійців поділився т. в. о. директора департаменту соціального захисту Львівської ОВА Роман Андрес. Комплексною програмою соцпідтримки учасників АТО/ООС, бійців-добровольців АТО, захисників та захисниць, членів їхніх сімей, а також родин Героїв Небесної Сотні цьогоріч передбачено понад 70 мільйонів гривень. Діє Концепція підтримки захисників та захисниць щодо медичного та соціального забезпечення військових, психологічної та юридичної допомоги, організації дозвілля та навчання.

«Із початком повномасштабного вторгнення з’явилися нові виклики, —наголосив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко. — Область приймає до медзакладів великий потік військовослужбовців і переселенців.

Розширюємо можливості у сфері надання реабілітаційних послуг. Нещодавно відкрили Центр ветеранського розвитку. Робимо все можливе, щоб забезпечити наших захисників належною увагою».

Насамкінець Анатолій Остапенко наголосив на необхідності консолідації дій громадських організацій щодо розв’язання актуальних проблем ветеранів та родин наших військових і закликав органи влади та місцевого самоврядування надавати відповідну підтримку.

Львівська область.

Фото надано автором.