Якими будуть засади житлової політики? Про це йшлося у підкомітеті з питань житлової політики та захисту інвестицій в об’єкти житлового будівництва Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, де відбулася спільна з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури робоча зустріч з групою експертів, які працюють над проектом закону «Про основні засади житлової політики».

Під час представлення та обговорення концепції законопроекту було зазначено, що чинна редакція Житлового кодексу України, ухваленого ще в 1983 році, не відповідає вимогам сьогодення, і більшість його положень підлягають скасуванню. Тож учасники зустрічі наголошували, що напрацьований законопроект є актуальним та важливим для держави і суспільства.

Також було представлено Європейський досвід забезпечення громадян житлом, створення житлового фонду соціальної оренди, фонду соціального житла та управління ним, будівництва та управління муніципальним житлом. Велику увагу було приділено фінансово-кредитним механізмам, кредитуванню житла, компенсації частки вартості житла в залежності від рівня доходів громадян.

Як повідомили в прес-службі комітету, експертами міжнародних організацій були надані рекомендації щодо перегляду житлового законодавства та представлено проект Міжнародної організації з міграції (МОМ), яким передбачено будівництво у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Київській областях житла для внутрішньо переміщених осіб, а також для громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Усього проектом МОМ передбачається будівництво 2000 квартир в зазначених областях, з них 1600 (80%) — на потреби ВПО, а 400 (20%) — для місцевих жителів. Водночас експертами МОМ як інструмент розвитку територіальної громади запропоновано дві моделі: соціальна оренда та оренда з викупом.

Серед переваг соціальної оренди називались такі аспекти: житло залишається у власності територіальної громади, що може стати джерелом тривалого доходу для місцевого бюджету. Відповідно орендарі сплачуватимуть орендну плату та комунальні платежі.

Оренда з викупом передбачає перехід права власності до орендаря через 10—15 років.

Презентація нового законопроекту «Про основні засади житлової політики» планується на базі профільного комітету у грудні 2023 року.

Вл. інф.

Фото: rada.gov.ua