Кожна з них має свої особливості та свої потреби. «Це залежить від багатьох чинників — місцевого бізнесу, наслідків бойових дій, настроїв населення. Завжди був упевнений, що для продуктивної допомоги громаді у розвитку необхідний діалог, тож під час поїздки зустрічався із представниками влади та активом громад», — зазначив народний депутат у Фейсбуці.

Мешканців Ольшанської громади найбільше хвилювали питання підготовки до опалювального сезону та можливих ударів з боку ворога по критичній інфраструктурі, облаштування шкільних укриттів, соцзахист населення та плани з переходу водоканалу на альтернативні джерела енергії.

Зокрема, коли йдеться про облаштування укриттів, то в трьох із чотирьох ліцеїв громади є укриття, тож нині вирішується питання з наданням дозволів на проведення очного навчання.

Окремо обговорювали функціонування будинку для літніх людей. Тут забезпечується потужний соціальний захист населення, проте місяць утримання однієї людини коштує понад 10 тисяч гривень, а громаді важко це забезпечувати. Допомогти в цьому може залучення міжбюджетних трансферів.

У Миколаєві Олександр Пасічний відвідав обласну клінічну лікарню та обласний клінічний госпіталь ветеранів війни. Під час спілкування з керівництвом і працівниками та ознайомлення з проблемними питаннями, цим медзакладам було передано 15 сучасних крісел колісних та ходунки від партнерів-благодійників з організації «Ліга допомоги учасникам АТО, добровольчим загонам і біженцям». Крісла оснащені всім необхідним для комфортного пересування хворих, гальмами та мають різні режими положення.

«Особлива подяка громадській організації «Глобальна міжнародна платформа відновлення України «Взаємодія». Дякую благодійникам за підтримку наших медзакладів у такий важкий для всіх нас час», — зазначив народний депутат.

Під час відвідин Радсадівської сільської територіальної громади також обговорювали облаштування укриттів у школах, щоб можна було розпочати очне навчання, допомога внутрішньо переміщеним особам та забезпечення спецтехніки для ремонту комунальних водомереж.

Керівництво громади працює з європейськими партнерами для створення модульного містечка для вимушених переселенців. Це дасть змогу вирішити низку проблем із розселенням ВПО, яких у громаді понад 2,5 тисячі, та освітню ситуацію в Радсадівському ліцеї, де нині навчаються 136 дітей. Під час освітньої реформи у громаді планують залишити лише цей ліцей, а решту шкіл переформатувати в гімназії.

«Для цього потрібно, щоб тут навчалися 350 дітей, але наразі у громаді немає такої кількості учнів. Говорили і про облаштування укриттів для навчання у змішаному форматі. Працюватиму в напрямку вирішення цього питання в цій громаді», — зазначив Олександр Пасічний.

Миколаївська область.

Фото зі сторінки О. Пасічного у Фейсбуці.