Розбудувати економічну базу, яка давала б стійкі надходження до бюджету селищу й одинадцяти селам із загальним населенням трохи більш як шість тисяч жителів, складно. Натомість утримувати з місцевої казни доводиться понад чотири десятки різних закладів, серед яких школи, дитсадки, ФАПи, заклади культури.

У громаді постійно шукають нові можливості, беруть участь у різних проєктах, щоб дати поштовх розвитку туризму, підприємництва, іншим економічним напрямам, які б зміцнили фінансовий фундамент. Для того, щоб поділитися власним досвідом, а водночас почути думку фахівців та практиків з інших міст і селищ, у громаді провели другий Інвестиційний форум.

Учасниками заходу були народний депутат України Ігор Марчук (на знімку другий праворуч), заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, представники обласної військової адміністрації, організацій громадянського суспільства, а також крафтові виробники мікро-, малого та середнього бізнесу з різних областей. Своїм досвідом ділилися представники Львівської, Кіровоградської, Вінницької, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей.

Народний депутат Ігор Марчук детально роз’яснив нові перспективи та можливості щодо створення в Україні індустріальних парків. Він звернув увагу учасників форуму на те, що наразі держава повністю повертає кредитні кошти, які отримано для їх створення. Тож це надає ширші можливості для діяльності учасникам таких парків. З-поміж іншого Ігор Марчук зупинився й на тому, які у Верховній Раді готують законопроекти, котрі допоможуть створити надійне підґрунтя для інвестування бізнесу.

Серед тих, хто познайомив із етапами реалізації на Хмельниччині обласної програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2021—2023 роки, був заступник голови обласної ради Валентин Соколюк. Зокрема, він розповів про те, яка фінансова допомога бізнесу надається в рамках цієї програми. Так, у 2021 році підприємцям краю було надано пільгових кредитів більш як на три мільйони гривень. Але через запровадження в Україні воєнного стану та обмеження видатків місцевих бюджетів торік ця сума була зменшена втричі. А от нинішнього року ситуація все-таки покращилась. До початку вересня видано 2,1 мільйона пільгових кредитів.

Про те, яка державна підтримка надається агропромисловому комплексу України впродовж року, розповіли представники Мінагрополітики. Вони зосередилися на можливостях пільгового кредитування за державною програмою «5.7.9», познайомили з грантовими можливостями щодо створення та розвитку садів, ягідників і виноградників, переробних підприємств тощо. Зупинились і на тому, які можливості для розвитку бізнесу мають ветерани війни.

Досвідом того, як працюють малі та середні підприємства на місцях, обмінялися представники тих, що діють та розвиваються на території Старо-
ушицької та інших громад. Презентуючи свої бізнес-досягнення, вони розповідали про поєднання нових ідей та традицій у вирощування цибулі, кавунів, технічних конопель, лікарських рослин тощо. Також ішлося про особливості крафтової випічки, вирощування равликів, виноробства, виготовлення м’ясної, молочної та медової продукції. Попри те, що чимало таких підприємств зовсім невеликі, вони стали помічниками для громад у наповненні бюджетів та розв’язанні багатьох соціальних проблем.

Хмельницька область.

Фото astar.agency