Так, за попередніми даними загалом з початку повномасштабного вторгнення задокументовано понад 2,5 тисячі фактів шкоди довкіллю, вчинених росією, у тому числі розслідується 14 випадків екоциду.

Орієнтовна шкода живій природі внаслідок повномасштабного вторгнення оцінюється  у 55,6 млрд євро – і це без урахування шкоди в результаті теракту на Каховській ГЕС.  При цьому вони зростають щодня приблизно на 102 мільйони євро. У свою чергу збитки від підриву Каховської ГЕС, за попередніми підрахунками ООН, Мінекономіки та Київської школи економіки, становлять майже 14 млрд долл США.

«Починати долати наслідки російських терактів проти довкілля потрібно вже зараз, не чекаючи закінчення війни... Вдячні усім, хто бере участь у цьому процесі та допомагає нам подолати цю складну проблему. Наша мета – разом з нашими партнерами оцінити екологічну шкоду, завдану російською агресією, притягнути агресора до відповідальності за екологічні злочини, змусити компенсувати збитки. Впевнена, що комплексна спільна робота допоможе нам відновити довкілля та прискорити зелений перехід економіки», – зазначила Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу.

Як підкреслила посадовиця, розмінування території України є нульовим етапом відновлення. На сьогодні потенційно забрудненими є понад 170 тисяч квадратних кілометрів території України. Понад 6 мільйонів громадян перебувають в зоні ризику через міни та снаряди, що не вибухнули. Жертвами мін вже стали близько 800 українців, з яких понад 250 – загинули. Від мін зазнає шкоди й природа – страждає біорізноманіття, грунти та води, що забруднюються внаслідок підривів.

«Внаслідок безрозсудної агресії російських загарбників міста та селища України були зруйновані забороненими в світі видами російського озброєння, залишивши мільйони тонн зараженого сміття, яке забруднило нашу землю та погіршило стан здоров’я наших громадян.

Викиди парникових газів в Україні – прямий результат безпідставної широкомасштабної війни росії – тепер перевищують річні викиди Бельгії. Незліченну кількість живих організмів, їх середовищ існування та величезне біорізноманіття дикої природи, включаючи унікальні водно-болотні угіддя, ліси, прибережні екосистеми, луки, лимани, системи архіпелагів, було знищено, що призвело до глибокої втрати біорізноманіття та пошкодження делікатних і важливих екосистем по всій Україні і про це повинен дізнатись весь світ», – вважають Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та народні депутати–члени Комітету, які взяли участь у міжнародній конференції «United for Justice. United for Nature».