«Демонстрація кількості людей і парламентів, які беруть участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, свідчить, що інтерес не згасає. Цього разу майже 70 парламентів і парламентських асамблей, які представляють п'ять континентів, беруть участь у Саміті», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі національного телемарафону «Єдині новини.

 «Для нас дуже важливо, що всі, хто приїжджають сьогодні у Прагу, приїжджають заради України, говорять про Україну, про війну, про Крим, про філософію й архітектуру безпеки», — зауважив Спікер Парламенту України. Він додав, що визначальним є той факт, що продовжується діалог про згадані теми саме на парламентському рівні, адже парламенти ухвалюють одні з найважливіших рішень на рівні своїх країн із підтримки України.

Окрім того, Голова Верховної Ради України акцентував, що цього разу відкриється дуже важливий напрям міжпарламентської дипломатії — країни Глобального Півдня. «Починається нова сторінка —  це дає вже перші свої результати. Змінюється голосування в ООН деяких країн Глобального Півдня, ми активно провадимо діяльність з країнами Латинської Америки, Африки та Азії», — зазначив він. Спікер Парламенту України наголосив, що росія традиційно має потужні відносини із Глобальним Півднем, — і це треба змінити: «Маємо замість російської пропаганди просувати інші наративи, наративи реальності, наративи правди, а для цього потрібна безпосередня комунікація з парламентаріями цих країн».

Водночас Спікер Парламенту України зазначив, що під час двосторонніх зустрічей у межах офіційного візиту акцентуватиме на ряді тем, зокрема, деокупації Кримського півострова, подальшій підтримці відновлення територіальної цілісності України, шляху України до ЄС і НАТО та реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

«Будемо порушувати абсолютно всі теми, що стосуються відновлення України, тому що для нас це дуже важливо, щоби світ не замовчував і не втрачав інтерес. Саме через це сьогодні ми всі тут», — зауважив Руслан Стефанчук, наголосивши, що у Празі нині перебуває делегація Верховної Ради України — «усі проукраїнські сили, які на міжпарламентському рівні будуть комунікувати щодо України».

«Настав час відвертих розмов і відвертих рішень. Будь-який конфлікт повинен одразу мати реакцію світової спільноти. Світова спільнота не має бути байдужою, тому що байдужість спонукає агресора», — насамкінець наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України