Одні з перших «пішли в реформу»

На думку очільника громади, довгий час місцеве самоврядування відігравало досить формальну роль у процесах управління, адже більшість податків, які збирали з місцевих підприємств, спрямовувалися до державного бюджету. Для реалізації навіть немасштабних проєктів необхідно було заручитися підтримкою народних депутатів, Кабміну та інших представників вищих органів влади.

Довідково 

До складу Новоукраїнської міської громади входять 16 населених пунктів. Населення становить 19 429 осіб, із них міського — 16 080, сільського — 3 349. Площа громади — 44 873 га.

«Були випадки, коли навіть маючи кошти на рахунках, не можна було ремонтувати водогін, дорогу чи тротуар. Децентралізація дозволила почути жителів громади і разом із ними змінювати життя в тому напрямку, як це бачать вони», — зазначає міський голова Новоукраїнки, голова Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад Олександр КорІнний. — Вивчаючи досвід самоуправління європейських міст, я зрозумів, що це забезпечило їм стрімкий розвиток, сприяло позитивним економічним і політичним змінам».

Одразу після початку реформи місцевого самоврядування, в 2015 році, Новоукраїнська міська рада розпочала перемовини щодо об’єднання з навколишніми сільрадами. До ОТГ увійшли Новоукраїнка та 11 сусідніх сіл. Усвідомлення, що територію об’єднує не лише назва, а й нове спільне бачення майбутніх перспектив, стало відмінною рисою новоствореного адміністративно-територіального об’єднання. У 2020-му до нього приєдналися ще чотири громади.

У 2017 році діяльність міської влади Новоукраїнської ОТГ визнана найбільш прозорою в Україні за результатами досліджень Всеукраїнської коаліції «Прозорі ради» — об’єднання громадських активістів, створеного Центром «Ейдос», яке здійснює моніторинг виконання місцевими радами антикорупційних норм.

Як змінилося життя

«Реформа місцевого самоврядування змінила сутність і призначення влади. Раніше влада уособлювала в собі повноваження, можливості та примус, а нині — це сервіс, вона надає жителям послуги, займається розвитком територій. Найперше, з чого почала Новоукраїнська громада — написала Стратегію розвитку», — розповів Олександр Корінний.
«З 2016 року громада забезпечує стабільну роботу більшості закладів соціальної сфери, які діють на її території: освіти, первинної медицини, культури, спорту. З 2021 року в підпорядкуванні міської ради перебувають усі медичні заклади громади. Є покращення. Є розвиток», — запевняє він.

Власноруч та завдяки державно-громадському партнерству

За роки децентралізації тут отримали чимало прикладів успішної реалізації проєктів — як за кошти власного бюджету, так і з залученням фінансів із державного кошторису та міжнародних фондів.

Реконструювали центральні очисні споруди міста. За кошти міського бюджету проклали або відремонтували тротуари до всіх соціально важливих об’єктів. Для потреб ЖКГ придбали автовежу, грейдер, екскаватор-навантажувач, інше обладнання. За підтримки партнерів Програми USAID DOBRE провели комплекс покращення послуг поводження з ТПВ, зокрема — придбали сміттєвоз та баки для роздільного збирання відходів, облаштували майданчики для сміттєвих баків.

За ініціативи спільноти створили майже 40 розважально-спортивних локацій, сучасний спортивний майданчик «Basket», скейт-парк та майданчик зі штучним покриттям. З’явилися локації для громадської активності: Центр розвитку ініціатив молоді, Інститут розвитку громади та МАМ-центр (Простір для мобільних активних мам).

Залученість мешканців до розвитку є важливою

Залучення жителів до розвитку громади через впровадження механізмів участі є важливим елементом її життєдіяльності. Від громадян надходять ініціативи щодо створення та реалізації проєктів та пріоритетів їх реалізації. Вони є відображенням найбільш важливих потреб жителів громади.

«Одним із таких механізмів став конкурс мініпроєктів «Влада і громада — разом!». В його рамках жителі пропонують до розгляду власні ініціативи покращення інфраструктури. Але мають внести власну частку в реалізацію проєктів — кошти, виконання робіт чи придбання матеріалів. Як показує практика, це не лише задовольняє потреби мешканців ТГ, а й сприяє їхній подальшій ініціативності, впливає на усвідомлення більшої цінності створеного. Коли люди самі працювали над створенням дитячого майданчика, куточка відпочинку — вони не допустять його псування, дбайливо ставитимуться до майна. В рамках реалізації поданих мініпроєктів створено 41 нову локацію», — розповів Олександр Корінний.
Нічого для молоді без молоді

Особливу активність у громаді проявляють діти та молодь. Вони не лише генерують ідеї, а й беруть безпосередню участь у їх реалізації. Робота з молоддю — ключ до розв’язання багатьох проблем, вважають у громаді.

«Нічого для молоді без молоді» — це і про спорт, і про науку, і про смартсортування відходів… Це проєкти на мільйони гривень, якими управляють самі діти», — поділився досвідом Олександр Корінний. — Першою молодіжною ініціативою став універсальний дитячий майданчик «Basket», а одним з останніх — молодіжний центр «2room», у якому молодь віднайшла партнерів із фонду ГО «Слов’янський культурний центр «Задзеркалля». Фонд майже повністю профінансував створення молодіжного центру, включаючи ремонт та придбання обладнання. Ідея — залучити молодь до активної участі в житті громади — була проста, та втілити її було складно. Для цього створили окрему молодіжну систему проєктного менеджменту, де дітей вчили цього волонтери Корпусу миру. Пізніше приєдналися тренери з різних проєктів та громадських об’єднань. Нині діти вміють писати проєкти, оформляють документи й навіть знаходять гроші. І все це роблять безоплатно, на самій лише ініціативі».

Факт

Найбільше видатків із бюджету отримує освітня галузь — понад 60%, а найбільші надходження становить ПДФО — 52,6%.

Кількість медичних послуг зростає

Міська лікарня перейшла у власність громади 2021 року. Заклад обслуговує 39,2 тисячі осіб. Цьогоріч підписано договори з НСЗУ за 19 пакетами медичних послуг (у 2021-му було 12). У лікарні є кисневі станція та рампа, працює комп’ютерний томограф, потужні генератори роблять її енергонезалежною, повідомив виконувач обов’язків директора лікарні Петро Гинькут. Проведено ремонти покрівель всіх відділень та харчоблоку, заміну опалювальних котлів. Вирішено питання водозабезпечення. З початком війни облаштовано укриття з операційними, пологовою залою, палатами для пацієнтів, кімнатами для персоналу.

У питаннях медицини громада активно співпрацює з благодійниками, в тому числі — міжнародними, що є додатковим ресурсом. У межах проєкту «Ефективне управління мережею медичних закладів в умовах децентралізації» за підтримки «U-LEAD з Європою» лікарня отримала технічну та консультативну підтримку, зокрема — «Скриньку здоров’я громади» та необхідні медичні засоби.

Черговим кроком назустріч медикам та пацієнтам стане реконструкція поліклініки та приймального відділення. Проєкт оцінюється у майже 70 мільйонів гривень, його відібрано для реалізації в рамках Програми з відновлення України.

Субвенція з державного бюджету становитиме майже 58 мільйонів гривень, ще понад 11 мільйонів гривень оплатить громада.

Лікарів забезпечують житлом. Торік за кошти міського бюджету придбали для завідувача відділення інтенсивної терапії трикімнатну службову квартиру. В планах — придбання ще однієї. Ще чотири квартири для проживання лікарів облаштували у вільному приміщенні на території лікарні.

Не забезпечені житлом лікарі отримують з міського бюджету допомогу на проживання в розмірі 6,5 тисячі гривень щомісяця. Завдяки такій політиці за останні два роки до роботи в лікарні вдалося залучити 15 лікарів різних спеціальностей.
«Придбання житла та надання додаткових стимулів для медичних працівників — гарна мотивація для спеціалістів приїхати працювати в громаду», — зазначив Петро Гинькут.

Обирали батьки та вчителі, а виграли — діти

До 2017 року школа №4 була депресивною, діти не хотіли сюди ходити. Ситуація змінилась, коли директора школи батьки та громадськість обрали на конкурсній основі. Змінилося ставлення до учнів, батьків, педагогів. Нова команда спільно виробила цінності, пріоритети, стратегію розвитку. Сприяла цьому участь у міжнародних проєктах «Демократична школа» та «Школа 3.0». Сьогодні в програмі — інтерактивне навчання і конструктори на уроках. Працюють учителі-художники. Створено сучасний освітній простір. Діє шкільний парламент «Імпульс», де діти навчаються демократії, самоврядування. Працює сучасний інклюзивно-ресурсний центр. У закладі створено всі умови, щоб дітям було комфортно — ліфт-підйомник, сходохід для інвалідних візків, які дають можливість дітям на візках бути скрізь — від укриття до третього поверху.

«У закладі навчаються 15 осіб з інвалідністю. Діти на візочках нікого не дивують. Навпаки, всі раді спілкуванню, кожен пропонує свої послуги», — розповіла директорка Людмила Червоненко.

«За кошти громади ми зробили ремонт у приміщенні Центру, спільно з Програмою DOBRE облаштували кабінети, придбали меблі, необхідне обладнання та техніку, встановили спеціальний ліфт. Ми дуже хотіли, щоб було створено комфортні умови для дітей з інвалідністю, щоб вони не сиділи вдома, а вчилися разом зі своїми однолітками, дружили, мали безбар’єрний доступ до актової зали, їдальні, туалетів», — зазначив голова ТГ.

Сьогодні заклад має статус опорного. Дітей з трьох сіл підвозять чотирма шкільними автобусами. Є спеціальний автобус із підйомником для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату. Діти в безпеці і під час сигналу «Повітряна тривога» завдяки надійному укриттю, де доступний Інтернет та автоматична пожежна система.

«Зернятко» відновили після 18 років простою

«Приміщення дитячого садка «Зернятко» реконструйоване за співфінансування з державного бюджету. Нині це один із найкращих закладів дошкільної освіти», — зауважив голова громади.

«Усі ці роки батьки підвозили дітей до закладів, що розташовані в центрі міста, а це десь п’ять кілометрів від мікрорайону. Заклади переповнені, дорога не найкраща, маршрутки переповнені…» — розповіла директорка дитсадка Тетяна Артюшина.

У 2019 році за кошти міського бюджету та Державного фонду регіонального розвитку заклад реконструювали та отримали оновлений, затишний садочок. Нині тут — якісне безпечне освітнє середовище, сучасні умови. Створено понад 30 нових робочих місць.

«Колектив разом із батьками створив ініціативну групу та взяв участь у конкурсі міні-проєктів «Влада і громада — разом», створивши майданчик «Еко-казка». Локація покращила благоустрій прилеглої території та стала комунікаційним майданчиком для різновікових верств населення. Тут проходять посиденьки, перегляди кінофільмів та мультфільмів. Разом дбаємо про довкілля», — розповіла Тетяна Артюшина.

Цифра

Бюджет громади в 2016 році становив 64 млн грн, а в 2017-му — вже 132 млн грн. Позитивна динаміка збереглася і надалі: на кінець 2022-го кошторис громади зріс до 243 млн грн.

Працюють громадські ініціативи

Громадська організація «В єднанні — сила!» згуртувала 24 жінок, які займаються реалізацією проєктів і програм, спрямованих на розв’язання соціальних проблем молоді та жінок, а з лютого 2022-го — і ВПО.

Керівниця ГО Ніна Мазур поділилася думками щодо впливу реформи на життя громади: «Децентралізація, на мій погляд, значно розширила можливості реалізації громадських ініціатив, допомогла підвищити громадську активність жителів.

Активістки нашої ГО з 2018 року реалізували майже десять соціальних ініціатив, серед яких — «МАМ-центр», «Step by Step to Advocacy Youth Event», напрацювання молоддю навичок проведення адвокаційних кампаній, «Кіноклуб медіапросвіти з прав людини «Docu club «NA».

Війна змінила життя

Із початку повномасштабної війни представниці ГО стали волонтерками в центрі надання гуманітарної допомоги, працювали у швейній майстерні, плели сітки, формували і видавали продуктові та гігієнічні набори. Коли кількість переселенців почала стрімко зростати, жінки підготували будинки для їхнього безплатного проживання, відкрили курс емоційно-фізичного розвантаження «Віднова», який відвідують жінки ВПО і волонтерки.

«Ініціативи ми реалізували за підтримки міжнародних фондів та організацій, а більшість із них у партнерстві з місцевою владою, оскільки саме співпраця з органами місцевого самоврядування дає найефективніший результат», — підкреслила керівниця ГО Ніна Мазур.

Згуртувались навколо спільної мети —  Перемоги України

Підтримка військовослужбовців, їхніх родин, ВПО — головні завдання для місцевої влади, опора для якої — громадська спільнота.

Спільно з міжнародними організаціями ЮНІСЕФ, ACTED, ГО «10 квітня» та «Червоний Хрест» створили Центр комплексного проживання для ВПО на 122 місця, а також Центр надання гуманітарної допомоги. В громаді діють психологічний, сімейний та ветеранський хаби. З місцевого бюджету надають допомогу військовим. Прийнято місцеві програми підтримки учасників бойових дій та їхніх родин.

Майже два мільйони гривень передали з власних зарплат працівники виконкому та комунальних закладів на придбання автомобілів, дронів, рацій, електрогенераторів для ЗСУ.

Завдяки допомозі партнерів тут якісніше забезпечують внутрішньо переміщених осіб, лікарні отримали медичне обладнання та медикаменти, електрогенератори та інші засоби для організації систем резервного електропостачання тощо.

Наприклад, від «U-LEAD з Європою» громада отримала набір «Освітлення», а також електрогенератори, які забезпечать резервним джерелом електроенергії об’єкти критичної інфраструктури.

В істинності гасла на нашому гербі переконуємося щодня

«Щиро вдячні всім, хто робить внесок у розвиток громади. Всім, хто наближає своєю працею Перемогу і, звичайно, нашим воїнам-захисникам, які протистоять ворогу, визволяють нашу землю, дають нам можливість на відносно мирній території жити, працювати, плекати надії на мирне життя у квітучій країні. Гасло на нашому гербі — «В єднанні — сила!» В його істинності переконуємось в особливо важкі періоди життя. Адже будь-яку проблему, будь-яку біду можемо подолати — коли ми згуртовані та об’єднані», — переконаний Олександр Корінний.

Кіровоградщина.
Фото громади.