Під час чергового засідання Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації народні депутати зосередилися, зокрема, на законопроекті «Про внесення змін до статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)», реєстр. № 9593.

Документ покликаний убезпечити електронні комунікаційні мережі чи їх частини в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану від демонтажу, окрім як за рішенням постачальника таких послуг або вердиктом суду. Адже наслідком неконструктивних дій може бути припинення надання електронних комунікаційних послуг населенню, органам влади, місцевого самоврядування, на об’єкти критичної інфраструктури тощо.

Після обговорення положень документа в комітеті дійшли висновку, що його прийняття як закону матиме загальний позитивний ефект на підвищення стійкості електронних комунікаційних мереж. Тож Комітет з питань цифрової трансформації рекомендував Верховній Раді розглянути проект у першому читанні та прийняти його за основу. З тим, щоб до другого читання його доопрацювати з урахуванням зауважень.

Ще одним питанням, що його обговорювали на засіданні, став законопроект № 10068 «Про Єдиний соціальний реєстр». Його метою є врегулювання питань наповнення, функціонування та адміністрування Єдиного соціального реєстру як централізованої системи, призначеної для збереження та обліку електронних даних отримувачів усіх видів соціальної підтримки, що передбачена законодавством, в одному місці. Комітет також проголосував за внесення документа до порядку денного десятої сесії Верховної Ради.

Наступним питанням став розгляд законопроекту № 9590 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення податкового контролю» щодо голосування за розгляд електронної петиції за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг».

Документ спрямований на забезпечення захисту законних інтересів платників податків та притягнення до адміністративної відповідальності тих посадових осіб податкових органів, які допускають порушення встановленого порядку здійснення податкового контролю, перешкоджають господарській діяльності та завдають збитків суб’єктам господарювання. Члени комітету зазначили, що підтримують удосконалення законодавства в цьому напрямі, але висловили низку зауважень, оскільки законодавцем уже визначена кримінальна, адміністративна, цивільно-правова та дисциплінарна відповідальність для службових осіб з боку контролюючих органів.

Народні обранці також винесли на розгляд законопроекти, спрямовані на підтримку наших військових. Ідеться про № 10027 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права учасників бойових дій та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України при відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності» та альтернативний до нього законопроект із реєстр. № 10027-1. Мета цих проектів — підтримка учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, особливо у воєнний час, та забезпечення реалізації права на безоплатне отримання ними ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності.

У комітеті зауважили, що деякі пункти цих ініціатив потребують доопрацювання та приведення до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації».