Під час зустрічі депутатів Європарламенту з народними депутати України — членами Комітету з питань правоохоронної діяльності та Комітету з питань правової політики говорили про те, що Спеціальному міжнародному трибуналу щодо злочину агресії проти України бути.

Від Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності у заході взяли участь заступники голови комітету Максим Павлюк та Григорій Мамка, голови підкомітетів Юлія Яцик, Олександр Бакумов, Владлен Неклюдов та член комітету Володимир Захарченко.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики представляли його очільник Денис Маслов, заступник Павло Павліш, секретар комітету Олег Макаров та голови підкомітетів Роман Бабій і Микола Стефанчук.

Члени делегації, а саме Підкомітету Європейського Парламенту з прав людини на чолі з головою Підкомітету Удо Бульманном обговорили з українськими парламентаріями питання міжнародно-правового співробітництва в галузі розслідувань воєнних злочинів. До складу делегації увійшли: Удо Бульман, Дейрдре Клюн, Ізабель Візлер-Ліма, Ізабель Сантуш, Віола фон Крамон-Таубадель, Кароль Карський.

Представники українського парламенту розповіли про свою роботу в комітетах та представили пріоритетні напрями такої праці. Ішлося також про прогрес України в досягненні кри-
теріїв вступу до Євросоюзу.

Під час зустрічі говорили, зокрема, про приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм міжнародного права та забезпечення кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини.

Народні депутати і європарламентарії дискутували про застосування міжнародного гуманітарного права в умовах збройної агресії та обговорювали пропозиції щодо імплементації положень міжнародного гуманітарного права в національне законодавство. Зачепили й ключові для України питання в розслідуванні воєнних злочинів, ґендерно обумовлені насильницькі злочини під час війни. Ішлося також і про створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Сторони домовилися й надалі спільно працювати, щоб притягнути винних до відповідальності за злочини, вчинені рф в Україні.

Ось що написав у Фейсбуці після зустрічі заступник голови правоохоронного комітету Григорій Мамка: «Ми з колегами розповіли про діяльність й напрями нашої роботи. Також обговорили з членами делегації Європарламенту, а саме Підкомітету Європейського Парламенту з прав людини, питання міжнародно-правового співробітництва в галузі розслідувань воєнних злочинів». Народний депутат подякував усім колегам за роботу та співпрацю.

Вл. інф.