Уперше така формується в місті, де не ведуться бойові дії.

Рішення про створення МВА і призначення її керівником колишнього начальника Кам’янець- Подільського міського відділу СБУ Григорія Олендри було прийнято Президентом Володимиром Зеленським. І воно викликало багато запитань. Насамперед чи має замінити новостворений орган міську раду? А якщо вони діятимуть паралельно, то як відбудеться розмежування їх функцій? І чи потрібен такий дубляж узагалі?

Намагаючись дати відповіді, Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк виступив із відеозверненням, в якому зазначив, що, очевидно, для створення військової адміністрації були серйозні підстави.

Тож очільник міста повідомив, що разом із депутатами та виконкомом працюватиме у штатному режимі, поки не буде іншого рішення Верховної Ради.

Пролити світло на ситуацію під час брифінгу спробував і перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін, який сказав, що насамперед провели наради з Олександром Супрунюком та Григорієм Олендрою з приводу подальшої роботи. Адже потрібно розподілити повноваження між військовим та цивільним керівництвом. А про те, чому виникла така необхідність у керівництва держави, сказав таке:

— Відповідно до законодавства, запровадження військової адміністрації може бути у випадках цілої низки різних ситуацій. Це і загроза оточення, і питання забезпечення безпеки й оборони, підсилення цих сфер, а також і в інших випадках. Можливо, необхідно підсилити охорону й оборону тих чи інших важливих стратегічних об’єктів.

Справді, Нетішин — тилове місто, тож про загрозу ведення бойових дій на його території не йдеться. Інша справа, що на його території розташовується атомна станція, яка, без сумніву, потребує посиленої уваги й охорони.

Однак з початку війни вживались різні заходи щодо її підсилення. Керівництво станції разом із місцевою владою з цим справлялось. От якби це було не так, то, відповідно до законодавства, потрібно було б певне подання до Верховної Ради, в якому чітко обґрунтовувалося б, чому необхідно забрати повноваження від міського голови й передати їх начальнику військової адміністрації.

— Наразі ми таке питання не розглядаємо, тому міський голова продовжить виконувати свою роботу. Як політична фігура, як керівник міської ради він продовжить виконувати відповідні завдання. У нього в підпорядкуванні залишаться комунальні підприємства, різні заклади, — сказав Сергій Тюрін. І додав, що все-таки була відповідна процедура, були залучені відповідні структури.

Під час брифінгу також було зазначено, що у новоствореної МВА спочатку буде невеликий штат. Та за потреби його можуть збільшувати. Серед сфер впливу її керівника будуть безпека, охорона, оборона, бюджет, заклади різного спрямування, включаючи освіти та охорони здоров’я. Також можуть бути й інші повноваження, притаманні місцевому самоврядуванню, що передбачено Законом «Про правовий режим воєнного стану».

Список обов’язків чималий. Та якщо відповідальність за все це буде перекладена на начальника МВА з міського голови, то доцільність існування останнього викликає сумніви.

Наразі в ОДА визначать структуру Нетішинської військової адміністрації та її штат. Як повідомили, поки вона буде мінімальна, але надалі може збільшуватись відповідно до потреб та завдань, які формуватиме начальник військової адміністрації.

Одним із перших кроків на новому посту начальника Нетішинської МВА Григорія Олендри стала робоча зустріч із керівництвом ХАЕС, представниками місцевої влади та силових структур щодо забезпечення оборони та безпеки міста. Як повідомили у виконкомі міськради, йшлося про охорону станції, посилення безпекових та фільтраційних заходів на блокпостах, охорону громадського порядку, дотримання комендантської години, захист населення під час повітряних тривог, стан організації оповіщення й інформування громади в разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій. Говорили й про підготовку міста до зимового періоду, створення муніципальної варти, яка допомагатиме поліції стежити за безпекою на території громади, а також вчасно реагувати на надзвичайні події.

Хмельницька область.

На знімку: начальник Нетішинської МВА Григорій Олендра разом із керівництвом ХАЕС, представниками місцевої влади та силових структур обговорив питання оборони та безпеки міста.

Фото Нетішинської міськради.