«Артилерія та боєприпаси, важка бойова техніка, танки й літаки — це те, що дасть змогу Україні швидше рухатися вперед і наближати нашу Перемогу. І військова підтримка — наш пріоритет», — наголосив Голова Верховної Ради України. Він зауважив, що Україна вітає сприяння з боку Чехії щодо підготовки підрозділів та спеціалістів Збройних Сил України на території Чеської Республіки, а також високо цінує надання медичної допомоги пораненим українським військовослужбовцям.

Водночас Спікер Парламенту України подякував Чехії за надважливу оборонну, фінансову й гуманітарну допомогу, яка надається нашій державі з перших днів повномасштабного вторгнення.

«Високо ціную те, що за чеської ініціативи у Празі відбувся Другий Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи», — акцентував Руслан Стефанчук, висловивши переконання, що цей важливий захід стане надійною платформою, яка дасть можливість підвищити ефективність міжнародного реагування на окупацію Криму та інших тимчасово окупованих територій України.

Насамкінець у межах зустрічі Верховна Рада України та Сенат Парламенту Чеської Республіки підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. «Це той документ, який стане додатковим фактором зміцнення двосторонніх відносин між законодавчими органами наших держав», — наголосив Спікер Парламенту України. Водночас він зауважив, що це важливо у контексті європейської інтеграції України, та подякував Чехії за підтримку європейського курсу нашої держави.

Підписаний сторонами Меморандум також передбачає всебічне співробітництво та взаємну підтримку, зокрема, під час боротьби та подальшого опору російському агресору; у реалізації заходів щодо набуття Україною членства в ЄС та НАТО; у підготовці та здійсненні післявоєнного співробітництва, включно з відбудовою України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.
Фото: rada.gov.ua

Прага запевнила у подальшій підтримці в боротьбі з агресором

«Прага стала «магнітом», який об’єднав майже 70 парламентів з п’яти континентів світу, об’єднала тих, хто відверто говорить про найважливіші питання сьогодення, глобальної безпеки та майбутнього», — наголосив під час спільної прес-конференції із Головою Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілошем Вистрчілом Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук.

Водночас він зауважив, що впродовж цих місяців стало чітко зрозуміло та видно, хто є справжнім другом України, бореться за спільні принципи та допомагає Україні перемогти у цій війні. Голова Верховної Ради України висловив вдячність Чехії за підтримку та допомогу, яку Україна весь час отримує як на рівні політичних рішень, так і в питаннях військової допомоги, навчання українських солдатів, лікування та реабілітації поранених воїнів.

Окрім того, Руслан Стефанчук зазначив, що підписаний у середу, 25 жовтня, Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю Верховної Ради України та Сенату Парламенту Чеської Республіки гарантуватиме інституціям співпрацю на довгі роки.

Зі свого боку, Голова Сенату Парламенту Чехії Мілош Вистрчіл наголосив, що Чехія підтверджує подальшу підтримку України у трьох сферах. По-перше, це підтримка України у боротьбі з російським агресором. По-друге, співробітництво на шляху України до Євросоюзу та Організації Північноатлантичного договору. По-третє, підтримка у майбутньому, після завершення війни, зокрема, щодо відбудови та співпраці у культурній та науково-технічній сферах. «Це в інтересах як Сенату Парламенту Чеської Республіки, так і Верховної Ради України», — наголосив він.
«Україна воює не лише за себе, а й за загальнолюдські цінності та принципи», — зазначив насамкінець Голова Сенату Парламенту Чехії, висловивши вдячність усім українцям за героїчну боротьбу проти агресора.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.