Виступ став унікальною нагодою розповісти правду про війну росії проти України широкій аудиторії Глобального Півдня.

У зверненні Віцеспікерка подякувала країнам Латинської Америки, які практично в повному складі підтримали основні резолюції ООН, що засуджують російську агресію, та наголосила, що український народ цінує кожен голос на свою підтримку.

Водночас, за словами Олени Кондратюк, увесь світ бачить неефективність Ради Безпеки ООН в чинних умовах. Тому вона закликала до докорінного реформування Радбезу.

«росія, яка вчинила агресію, нехтуючи основним принципом ООН, не може бути постійним членом Ради Безпеки. Склад постійних членів має бути розширений, і представник Латинської Америки нарешті повинен отримати право представляти регіон в головному безпековому органі світу!», — наголосила Віцеспікерка українського Парламенту, додавши, що про це говорив у своєму виступі на останньому засіданні Генасамблеї ООН у вересні й Президент України Володимир Зеленський.

Вона також зазначила: в Україні усвідомлюють, що зовнішня політика більшості країн регіону Латинської Америки побудована за принципом «невтручання у конфлікти поза межами країни».

«Але війна росії — це порушення базових норм і принципів міжнародного права. Здійснення геноциду. Тому нам, українцям, дуже важко прийняти і зрозуміти принцип «нейтралітету» будь-якої країни, коли йдеться про одностороннє рішення великої держави захопити і знищити свого сусіда», — зауважила Олена Кондратюк та закликала країни Латинської Америки висловити чітку позицію щодо терористичних дій російського керівництва, а парламенти та уряди, зокрема й Форум Вільна Америка, — прийняти відповідні резолюції.

Вона закцентувала, що сьогодні Україна конче потребує допомоги націй, які самі пройшли жахливий досвід зовнішніх інтервенцій.

«Ми також звертаємося до держав Латинської Америки з проханням переривати будь-який бізнес з російськими партнерами, не дозволяти російським компаніям продовжувати підприємницьку діяльність в країнах регіону, запроваджувати економічні санкції проти рф», — за-
значила Віцеспікерка.

Окремо у виступі поставлено питання російської пропаганди, яка спотворює реальність. Олена Кондратюк нагадала, що провідні країни світу заборонили на своїх територіях мовлення російських пропагандистських медіа, і закликала країни Латинської Америки зробити так само.

Насамкінець Заступниця Голови Верховної Ради України наголосила, що наша держава веде війну за незалежність, а наш народ — за саме існування. Адже, якщо Україна припинить спротив, вона зникне.

«Лише за умови, якщо росія виведе свої війська з території України та припинить бойові дії, це приведе до відновлення миру. Бо справжній мир — це не умиротворення агресора, а повне зупинення агресії. Якщо росія складе зброю — буде мир. Якщо зброю складе Україна — не буде України», — наголосила на завершення виступу Олена Кондратюк.

Розраховуємо на активну позицію Конгресу Мексики

У межах офіційного візиту до Мексики Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з Віце-президенткою Конгресу Мексики Бланкою Марією дель Сокорро Алькала Руїс (на знімку).

Сторони говорили про необхідність завершення війни в Україні та побудову стійкого глобального миру. Олена Кондратюк висловила вдячність Мексиці за підтримку України на міжнародних майданчиках, зокрема в ООН, та відданість спільним цінностям міжнародного права.

«Подякувала пані Віцепрезидентці та усьому Конгресу Мексики за визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українців, бо це про історичну справедливість», — наголосила Віцеспікерка Українського Парламенту.

Вона зауважила, що сьогодні росія свідомо вбиває українських громадян, здійснює геноцид Українського народу та екоцид в Україні.

«Захоплено та атакуються наші атомні станції, росія також підірвала дамбу Каховської ГЕС, спричинивши масштабну екологічну катастрофу. Заміновано понад 174 тисячі квадратних кілометрів території України, це як територія Уругваю. Понад 6 мільйонів українців вимушені рятуватися від війни за кордоном», — акцентувала Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України також поінформувала Віцепрезидентку Конгресу Мексики про понад 19,5 тисячі незаконно депортованих Ро-сією українських дітей.

«Ці діти проходять через фільтраційні та виховні табори, примусову паспортизацію та усиновлення в РФ. Це жахливий міжнародний злочин, який не повинен залишатися безкарним. Розраховуємо на активну позицію Конгресу Мексики щодо засудження викрадення РФ українських дітей та необхідність їх повернення додому», — підкреслила Олена Кондратюк.

Вона також висловила зацікавленість у налагодженні міжпарламентської співпраці з Мексикою на всіх рівнях. Віцеспікерка високо оцінила візит мексиканських парламентаріїв до України влітку 2022 року.

«Вони були в Ірпені та на власні очі побачили, що таке «русскій мір». Пізніше мексиканські депутати видали спеціальну брошуру, в якій розвінчують міфи російської дезінформації про війну в Україну», — розповіла Олена Кондратюк. Користуючись нагодою, Заступниця Голови Верховної Ради України запросила Голову Конгресу Мексики відвідати Україну, щоб «особисто побачити всі жахи та катастрофічні гуманітарні наслідки російської агресії».

Зі свого боку Віцепрезидентка Конгресу Мексики Бланка Марія дель Сокорро Алькала Руїс запевнила, що Мексика засуджує російську агресію, поважає і до-
тримується статуту ООН. За її словами, історично Мексиці дуже зрозуміло те, через що доводиться проходити українському народу. Вона зазначила, що Мексика зазнавала багато вторгнень, і мексиканці знають важку ціну втрат в обстоюванні власної незалежності.

«Мексика — солідарна з Україною!», — наголосила Віцепрезидентка Конгресу.

Разом працювати для реформування ООН

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у межах офіційного візиту до Мексики зустрілася з Головою Комітету у закордонних справах Сенату Мексики Ектором Енріке Васконселосем, досвідченим дипломатом, який особисто підтримує нашу державу від початку повномасштабного вторгнення рф.

«Пан Ектор має незабаром стати Постійним представником Мексики при ООН. Це дуже важливе призначення та місія! І це додає впевненості в подальшій незмінній підтримці Мексикою в рамках ООН принципової позиції щодо непорушності суверенітету й територіальної цілісності України, а також засудження російської агресії», — зауважила Олена Кондратюк.

Під час зустрічі вона наголосила, що країна-агресор росія, як держава, яка порушує Статут ООН, не має права бути членом Радбезу цієї організації. Для України також важливо добитися справедливого покарання рф як за злочин агресії, так і за незаконну депортацію українських дітей.

Сторони також детально зупинилися й на необхідності реформування ООН для посилення ролі цієї організації в глобальних процесах. Зокрема, говорили й про необхідність перегляду права вето в Раді Безпеці ООН.
Ектор Енріке Васконселос погодився з тим, що 
реформа ООН назріла і розпочинати зміни необхідно саме з процедур застосування вето. Також для посилення ефективності організації треба добиватися обов’язковості виконання резолюцій ООН та розширити членство у Радбезі.

«Ми переконані, що Україна та Мексика мають працювати разом для досягнення цієї мети», — резюмувала результати зустрічі Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Довідково

Форум Вільна Америка проходив 25—27 жовтня 2023 року в м. Мехіко з ініціативи Християнсько-демо-кратичної організації Америки, яка об’єднує 34 політичні партії із 21 країни Латинської Америки. Вони представляють майже 30 відсотків всіх зареєстрованих виборців у своїх країнах і 10 відсотків від усього населення цього важливого регіону Глобального Півдня, де проживають понад 665 мільйонів осіб.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua