Як повідомили в Комітеті з питань інтеграції України до Європейського Союзу, учасники зустрічі обговорили стан прогресу України у виконанні семи умов, якими супроводжувалося надання кандидатського статусу на вступ до ЄС. А також підтримку України з боку ЄС у контексті численних криз і середовища глобальної безпеки, що стрімко змінюється. Засідання відбувалися і у закритому режимі, і в розширеному складі.

Співголова Парламентського комітету асоціації з українського боку Вадим Галайчук (на знімку другий праворуч) звернув увагу, що прогрес України у виконанні семи умов стосовно кандидатства є істотним. «Ми розуміємо, що після звіту Єврокомісії щодо розширення ми матимемо додаткові виклики. Тому погодилися, що після того, як звіт буде оприлюднено, проведемо зустріч Парламентського комітету асоціації, щоб обговорити, як ми можемо змінити та адаптувати нашу роботу, враховуючи ці завдання і виклики», — сказав Вадим Галайчук. Він зауважив, що допомога Європарламенту під час виконання Україною семи умов була дуже важливою. Завдяки їй і Україна, і ЄС мали розуміння процесу та вимог. За словами співголови ПКА з українського боку, Україна майже повністю виконала всі сім вимог. Залишаються деякі двосторонні питання, як-от питання нацменшин, які все ще у процесі виконання.

Перша заступниця голови Української частини ПКА (голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС) Іванна Климпуш-Цинцадзе (на знімку перша праворуч) наголосила, що виконання Україною семи вимог ЄС — це спільна робота багатьох політичних сил в українському парламенті. «Тішуся, що Європейська комісія надала попередню усну оцінку щодо прогресу у виконанні цих вимог. Це дало нам змогу пріоритезувати завдання і чітко розуміти деталі за кожним із пунктів», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що наразі все ще залишаються завдання у сфері боротьби з корупцією, над якими Україні треба працювати. Це, зокрема, посилення спроможностей НАБУ, а також незалежності САП. «Законопроекти, що регулюють ці питання, були зареєстровані у Верховній Раді. Сподіваюся, невдовзі вони будуть винесені на пленарні засідання», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також закликала всі гілки влади в Україні та громадянське суспільство мобілізуватися і продемонструвати таку ж єдність, як і перед наданням Україні кандидатського статусу, з тим, щоб отримати політичне рішення про відкриття переговорів про членство в ЄС уже до кінця цього року.

На своїй сторінці у Фейсбуці Іванна Климпуш-Цинцадзе припустила: «Є очікування, що буде пропозиція Єврокомісії, щоб з Україною таки починали перемовини про вступ до ЄС. Звіт Єврокомісії буде позитивним, водночас, думаю, міститиме і певні зауваження та додаткові рекомендації. Треба бути готовими засукати рукави, бо це лише початок титанічної і часто дуже непопулярної праці. Також нас чекає складна робота окремо з кожною європейською столицею — вже нині, на етапі підготовки рішення про початок перемовин».

Також народна депутатка зауважила, що в багатьох середовищах тематика дискусій навколо України зміщується в бік необхідності трансформацій попри війну. «Частіше чути про корупцію, що не пришвидшує фінансову допомогу. 50 млрд євро для Українського фонду протягом наступних 4 років — це частина істотного перегляду бюджету ЄС, і навколо цих змін фінансових планів тривають палкі дискусії. До того ж партнери хочуть знати, куди підуть ці гроші», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе, наголосивши, що наразі «на кону довіра друзів, від якої буквально залежить наше фізичне виживання».

Також вона звернула увагу, що хоча підтримка України залишається потужною, починають лунати окремі голоси «втоми від війни», нарікання на непрацюючі санкції і необхідність відмови від них... «Довелося досить різко, хоч і дипломатичною мовою, реагувати на такі закиди. Це нагадує, що для нарощування і воєнної, і фінансової підтримки України нам усім треба потроїти спільні зусилля».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала європейських колег пам’ятати ціну свободи і демократичних цінностей, працюючи над санкціями проти рф. А нині триває робота над просуванням 12-го пакета санкцій. «Наголошуємо, що він нарешті повинен стосуватися і російських діамантів, і «росатому», а також скрапленого газу, бо це той самий газ, що в трубі, і дивно прикидатися, наче є якась різниця». «Іноді доводиться платити більше за їжу, щоб мати основне людське право — право на життя, право на майбутнє. Бо якщо Україна впаде, якщо вільний світ не спроможеться докласти достатньо зусиль, щоб перемогти росію, — це стане ефектом доміно для нападу на інші вільні держави», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Заступниця голови Української частини ПКА Інна Совсун зазначила, що всі політичні сили в Україні одностайні в трьох питаннях — це військова допомога Україні, щоб забезпечити Перемогу над росією, послаблення рф, в тому числі санкції, які потребують подальшого посилення, а також європейська інтеграція України. В цьому контексті вона наголосила, що вкрай важливо працювати над посиленням інституційної спроможності України, бо обсяг роботи, який чекає на Україну, є величезним, йдеться у повідомленні Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Обговорюючи питання підтримки України з боку ЄС у контексті глобальної безпеки, керівник Східноєвропейської програми та старший науковий співробітник з питань України Польського інституту міжнародних відносин Даніель Шеліговський зауважив, що війна росії проти України — це не війна за територію. Це війна на знищення держави Україна. Тому будь-які територіальні поступки жодним чином не вгамують росію. Він впевнений, що росія готується до тривалої війни проти України, тому єдність США та ЄС у питанні підтримки України є, як ніколи, важливою.

Фото зі сторінки Іванни Климпуш-Цинцадзе у Фейсбуці.