Зустріч відбулася в межах співпраці сторін у питаннях реалізації та дотримання соціальних прав в Україні в умовах війни та поствоєнний період, повідомили «Голосу України» в комітеті.

Галина Третьякова висловила щиру вдячність усім міжнародним партнерам та донорам за підтримку спроможності України виконувати соціальні зобов’язання держави перед громадянами, попри виклики широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави, яке триває вже 20 місяців. Також вона розповіла представникам Офісу Ради Європи в Україні про вектори розвитку соціальної політики та питання, які потребують вирішення.

Наразі, за її словами, дії української влади зосереджені на подоланні проблеми зростання бідності в Україні та падінні доходів домогосподарств; розробці демографічної (рівень народжуваності наразі становить 0,8%); міграційної політики та створення умов, які сприятимуть поверненню українців з-за кордону.

Крім того, увага приділяється забезпеченню якісного супроводу в процесі реабілітації та адаптації демобілізованих військовослужбовців в усі сфери цивільного життя; відновленню функціональних можливостей людини після отримання інвалідності; захисту прав працюючого населення; розвитку постіндустріальних робочих місць.

У полі зору й питання щодо створення та розвитку домашніх економік (мікробізнес без відкриття ФОП), розвиток інфраструктури отримання часткової додаткової кваліфікації (нині працює 29 кваліфікаційних центрів) з подальшим працевлаштуванням на наявні робочі місця, забезпечення прав та найкращих інтересів дитини (в тому числі щодо повернення в Україну дітей, які були насильно депортовані з рідної землі), розв’язання проблеми заборгованості за судовими рішеннями.

Учасники зустрічі обговорили напрями нинішньої та майбутньої співпраці задля зміцнення захисту соціальних прав в Україні. В Офісі Ради Європи впевнені, що поточна криза, викликана повномасштабною агресією рф проти України, не повинна мати наслідком зменшення обсягу захисту прав, визнаних Європейською соціальною хартією, як всередині України, так і за її межами.

Офіс Ради Європи в Україні також підтримує необхідність зміни філософії суспільних відносин у сфері соціальної політики України — переходу від механізму соціальних виплат до розвитку системи соціальних послуг, які допоможуть людям отримати економічну незалежність. Тому важливо прийняти новий Соціальний кодекс, концепція якого вже напрацьована, зокрема й за сприяння проекту РЄ. Рада Європи також підтримує законодавче врегулювання питання працевлаштування осіб з інвалідністю в Україні. У комітеті висловили сподівання на комунікаційну підтримку складних реформ у соціальній сфері України.

Народні депутати висловили щиру вдячність Офісу Ради Європи в Україні за вклад у захист соціальних прав українців та підтримку нашої держави на шляху до членства в Європейському Союзі.

З боку Офісу Ради Європи в Україні участь у зустрічі взяли також керівниця проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» Сюзанна Мнацаканян, спеціалістка проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» Ірина Остапа, асистент проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» Юрій Векленко та комунікаційниця Офісу Ради Європи в Україні Оксана Тотовицька.

Вл. інф.