Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів експертне обговорення щодо критеріїв можливості/неможливості проведення виборів/референдумів в Україні у післявоєнний час. Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат, член комітету Віталій Безгін.

Багато хто переймається запитанням: чи на часі робота над цим законопроектом? «Безумовно, — наголосив депутат. — Бо йдеться не про вибори зараз, а про дотримання демократичних стандартів і процедур в Україні загалом».

«Очевидно, що після нашої Перемоги на окремих територіях буде впроваджено перехідний період і через безпекові причини буде неможливо провести місцеві вибори. Тож для прозорості процедури, відповідні критерії мають бути зафіксовані на рівні законодавства, а також має бути визначено орган, який ухвалюватиме відповідне рішення, спираючись на інформацію безпекових структур. Наразі домінує позиція, що таким органом повинна стати Верховна Рада», — зауважив політик.

Деякі законодавчі напрацювання щодо шляхів розв’язання майбутніх проблем в частині неможливості проведення виборів під час заходу озвучила народна депутатка Аліна Загоруйко. Загалом, як зазначила народний депутат, усі учасники підтримали ідею необхідності ухвалення відповідного закону. Тож тепер, додала А. Загоруйко, «збираємо пропозиції, будемо їх аналізувати та імплементувати в законопроект, адже питання безпеки є фундаментальним для майбутніх повоєнних виборів в Україні».

«Хочу додати, що такі законодавчі ініціативи потребують максимальної транспарентності та інклюзивності задля того, щоб вони були не тільки легальні, а й легітимні», — констатувала вона.

Упереджуючи закиди щодо закритості процесу, народні депутати зауважили, що обговорюваний документ — це лише робочий варіант майбутнього законопроекту, а робочі матеріали не варто поширювати на широкий загал.

Тож публічні консультації обов’язково будуть проведені, але після реєстрації законопроекту в парламенті, пообіцяли вони.

Участь в обговоренні взяли народні депутати України, представники Верховного Суду, Центральної виборчої комісії, Служби безпеки, Міноборони, Нацполіції, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, вітчизняних, міжнародних неурядових організацій, науковці та експерти.

Захід відбувся за сприяння Проєкту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», який впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023—2026 роки.

Вл. інф.