Як повідомила прес-служба Апарату Верховної Ради України, обговорили безпекову складову України та Швеції, зокрема посилення нашої ППО та можливості постачання шведських Gripen.

«Дуже б хотілося хоча б декілька таких літаків у складі наших Повітряних Сил. Розраховуємо на розширення співпраці наших країн на цьому напрямі.

Підняли також питання притягнення агресора — росії до відповідальності. Наша позиція є відомою: це повага до Статуту ООН, повага до нашої територіальної цілісності, повага до наших людей і справедлива відповідальність за кожен скоєний на український землі російський злочин. Підтримка у цьому питанні партнерами і союзниками дуже важлива.

Ми всі розуміємо, хто наш спільний ворог. Спільні кольори на прапорі — спільна Перемога», — наголосив голова комітету Олександр Завітневич.

Він нагадав: Швеція однією з перших прийшла нам на допомогу. Після 1939 року та нападу СРСР на Фінляндію, Швеція не підтримувала жодну країну військовою технікою. Сьогодні понад 90 відсотків населення Швеції підтримує Україну.

Особливо, зазначив голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, вдячні Швеції за 14 пакетів оборонної допомоги й передачу кількох десятків БМП CV90, які вже довели свою високу ефективність на полі бою. Розраховуємо на розширення їх постачання Силам оборони України, а також на започаткування спільного виробництва.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.