На цьому акцентував голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету з питань економічного розвитку Ігор Марчук (на знімку). Народний депутат провів зустріч із представниками аналітичних центрів, зокрема Інституту соціально-економічної трансформації, Палати податкових консультантів та Економічної експертної платформи. Під час заходу обговорили необхідність та перспективи покращення законодавства у сфері мікро- і малого бізнесу.

Ішлося також про систематизацію бачення щодо спрощення умов ведення підприємницької діяльності, напрацювання нових пріоритетів, підходів та стимулів, які мають акселерувати еволюцію економічно активного українця. Мова про заохочення до переходу від самозайнятої особи, основна мета діяльності якої є забезпечення власних потреб, до ведення мікробізнесу.

«Актуальними питаннями на сьогодні є репатріація українського бізнесу з-за кордону, стимулювання молодих спеціалістів залишатися працювати в Україні, переосмислення ролі й можливостей жінки в сучасному українському суспільстві, заохочення до активної економічної діяльності людей похилого віку та створення умов для розвитку інклюзивної економіки», — цитують слова парламентарія на офіційній сторінці Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку у Фейсбуці.

За словами Ігоря Марчука, важливою є будь-яка підтримка з боку держави компромісної детінізації, яка має реалізуватися через лібералізацію податкового законодавства, все-осяжну дерегуляцію підприємництва та запровадження механізму максимально швидкого доступу до легальної праці всіх бажаючих.

«Ці важливі ініціативи стануть плацдармом для розбудови довіри між державою та бізнесом», — каже народний депутат. Довіра будуватиметься на базі свободи та відповідальності, що забезпечить трансформацію поточної презумпції винуватості бізнесу до презумпції невинуватості та структурує якісно новий соціальний договір держави із суспільством.

Шлях відкрито, каже парламентарій і наголошує: попереду складна й кропітка робота з напрацювання та впровадження змін.

Вл. інф.