До складу делегації також ввійшла членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко.

Про робочий візит української сторони Олександр Корнієнко мав змогу розповісти в інтерв’ю The Star, Kenya та KBC Channel 1 TV (на знімку). «Ми хочемо, щоби міжнародна спільнота приєднувалася до рішучих дій заради справедливої Перемоги, що стане однією з основ безпеки та миру в світі. Про це Формула миру Президента України Володимира Зеленського», — наголосив він. І зауважив, що український мирний план передбачає виведення всіх російських військ з території України, а також відповідальність за злочини. Це унеможливить повторення агресій будь-де й гарантуватиме безпеку — продовольчу, радіаційну, ядерну й енергетичну. І гарантуватиме повернення додому всіх полонених і депортованих.

У межах візиту Перший віцеспікер провів низку робочих зустрічей, а також взяв участь у заходах.

Зустріч із представниками Національної асамблеї та кенійськими парламентаріями

Перший заступник Голови Верховної Ради України розпочав робочий візит до Республіки Кенія із зустрічі з представниками Національної асамблеї та кенійськими парламентаріями. Зокрема, із керівником більшості в Парламенті Сильванусом Осоро та заступницею голови меншості, членкинею Комітету з питань сільського господарства і тваринництва Сабіною Чеге. «Ми зацікавлені в поглибленні нашої міжпарламентської співпраці.

Чекаємо найближчим часом гарних новин про створення міжпарламентської групи дружби з Україною в Парламенті Кенії», — наголосив Олександр Корнієнко.

Сторони також обговорили ряд важливих тем. Насамперед — підтримку України та реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Розраховуємо на виведення плану на глобальний рівень шляхом формування коаліції країн-однодумців, які могли б стати лідерами або співлідерами у його просуванні», — зазначив Перший віцеспікер.

Водночас він поінформував про поточну ситуацію в питанні продовольчої безпеки та наголосив на важливості долучення до міжнародних зусиль, спрямованих на зміцнення глобальної продовольчої безпеки й забезпечення безперебійного експорту продовольства з України.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України звернувся до кенійської сторони із закликом ухвалити резолюцію щодо визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу.

«Розраховуємо на підтримку Кенією нашого суверенітету та територіальної цілісності у межах ООН та інших міжнародних організацій», — акцентував Олександр Корнієнко, висловивши сподівання, що Кенія й надалі підтримуватиме Україну, спираючись на добрі традиції дружби та співробітництва.

Дискусія з Міністром оборони Кенії Аденом Дуале

Сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, зокрема, на полі бою, та співробітництво у військовому контексті.

«Важливо, що Кенія є однією із чотирьох африканських країн, які приєдналися до оборонної контактної групи з Україною», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Водночас він зауважив, що для захисту свободи Україна потребує постійного постачання військової техніки та боєприпасів. «Завжди є потреби. Цінуємо будь-яку допомогу в цей час. Вона є однією з основ для справедливої Перемоги й миру», — зазначив Олександр Корнієнко.

Також Перший віцеспікер акцентував на готовності активізувати військово-технічне співробітництво між Україною та Кенією.

Розмова з Президентом Кенійської торгово-промислової палати

Під час зустрічі з Президентом Кенійської торгово-промислової палати Еріком Руто Олександр Корнієнко обговорив основні напрями співпраці, зокрема, у сферах агропромисловості та IT.

Перший віцеспікер зауважив, що попри тривалу невиправдану та неспровоковану російську агресію проти нашої країни, Україна рішуче налаштована й надалі підтримувати Кенію у зміцненні її продовольчої безпеки.

«Серед важливих ініціатив між торгово-промисловими палатами наших країн — обмін бізнес-місіями, оновлення Меморандуму про взаєморозуміння між обома палатами, а також можливе призначення представника Торгово-промислової палати України в Кенії», — зазначив він.

Під час зустрічі Олександр Корнієнко особисто продемонстрував застосунок Дія: «Держава має сильний потенціал до його розвитку. Це лише один із прикладів потужних українських ІТ-технологій».

Насамкінець він запросив керівництво Кенійської торгово-промислової палати до Києва. Це дасть можливість домовитися про нові шляхи співробітництва.

Вшанування пам’яті на Східно-африканському військовому меморіалі

У межах робочого візиту Перший віцеспікер Олександр Корнієнко та членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко вшанували пам’ять військовослужбовців сухопутних військ, які загинули під час просування з півдня до Італійського Сомалі та Ефіопії та під час окупації цих територій, загиблих під час бойових дій на Мадагаскарі у 1942 році, а також пам’ять тих людей, які загинули під час затоплення військового корабля «Хедив Ісмаїл» на шляху до Цейлону в 1944 році.

Військове кладовище складається з кількох тисяч могил, окремо встановлено меморіал зниклих безвісти. 12 колон у два ряди та висока плита: «1939—1945. На цих колонах написані імена 2 400 чоловіків і жінок багатьох рас, об’єднаних на службі Британській Короні, які віддали своє життя в Італійському Сомалі, Південній Ефіопії, Кенії та Мадагаскарі та яким Фортуна Війни відмовила у відомій і вшанованій могилі».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua