Соціальний захист населення стоїть на другому місці за пріоритетністю після сфери безпеки та оборони. Держава зберігає всі основні виплати й розширює програми соцзахисту, зокрема ті, що стосуються підтримки наших ветеранів.

Про це розповіла народна депутатка, член парламентського Комітету з питань молоді та спорту Ірина Борзова.

«Уряд має намір наступного року збільшити розмір мінімальної зарплати, мінімального прожиткового мінімуму, також планується проведення індексації та збільшення розміру пенсій. Важливо, що у проєкті бюджету передбачено збільшення на 16,5 млрд грн допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Загалом зберігаються виплати дорослим ВПО в розмірі дві тисячі гривень, на дитину – три тисячі гривень. Орієнтовно таку допомогу зможуть отримати понад два мільйони осіб», - поінформувала парламентарій.

Вона додала, що вперше у проєкті бюджету заплановано кошти в розмірі один мільярд гривень на соціальний супровід військовослужбовців у цивільному житті.

«Також передбачено понад три мільярди на державну програму «Помічник ветерана» і 800 мільйонів на важливу пілотну програму зубопротезування наших військовослужбовців. Крім того, заплановані кошти на виготовлення протезних виробів, які покриють потреби 2,5 тис. наших воїнів, що отримали інвалідність внаслідок бойових дій», - зазначила народна депутатка.

За її словами, у бюджеті закладено і понад 5 млрд грн на програму щодо придбання житла родинам військовослужбовців. Таким чином, понад 2 тис. родин зможуть отримати кошти на компенсацію.

«Держава передбачила також 50 млрд грн на субсидії та виплати пільг, що на 30% більше, ніж у поточному році. Крім того, 27 млрд заплановано на державні виплати для родин із дітьми. Тобто залишається грошова допомога при народженні дитини, виплати родинам, які взяли на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Будуть виплачуватися грошові компенсації за відпочинок дітей із вразливих категорій населення», - наголосила Ірина Борзова.

Вона підкреслила, що держава виконує всі свої зобов'язання і навіть попри війну робить усе, щоби програми соціальної підтримки населення розширювалися, а всі, хто має потребу в допомозі, своєчасно її отримували.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України