У зустрічі також взяли участь голова підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України з 2014 року, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Тетяна Циба, а також представники Кабінету Міністрів України — міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна та Постійний представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

«Це важлива розмова, передусім — для рідних загиблих захисників України, героїв, які віддали найцінніше у боротьбі за суверенітет та незалежність нашої країни», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Присутні обговорили задля законодавчого врегулювання проблемні питання, з якими стикаються рідні загиблих. Зокрема, щодо надання правового статусу — «сім’я загиблого» та приведення розміру виплат членам сімей загиблих під час АТО та ООС до виплат членів сімей загиблих під час повномасштабного вторгнення. А також питання перегляду категорій осіб, які мають право на призначення й отримання одноразової грошової допомоги, процедури виплати одноразової грошової допомоги, у разі смерті військовослужбовця, малолітнім і неповнолітнім дітям, які втратили обох батьків, і щодо категорій осіб, яким виплачується пенсія по втраті годувальника.

Водночас сторони порушили питання пенсійного забезпечення членів сімей загиблих.

«Ми почули, із якими перешкодами на практиці зустрічаються рідні загиблих військовослужбовців і Героїв Небесної Сотні. Усі ці питання будуть враховані при внесенні змін як до чинного законодавства, так й у розробці нових законодавчих актів», — акцентував Руслан Стефанчук, висловивши вдячність присутнім за конструктивний діалог.

«Війна триває з 2014 року. Пріоритети залишаються сталими — оборона, захисники й захисниці та відновлення справедливості для родин перших загиблих на цій війні — Героїв Небесної Cотні. Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав життя за незалежну та вільну державу», — наголосив, зі свого боку, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua