«Латинська Америка — складний регіон з населенням у 665 мільйонів, де Україна майже не присутня дипломатично. У нас лише 6 посольств на 33 країни регіону. Натомість росія історично, економічно і пропагандистськи має тут стійкі зв’язки, — написала на своїй сторінці Олена Кондратюк. — Країни Латинської Америки переважно дотримуються нейтралітету в оцінках війни росії проти України. Вони не допомагають нам зброєю, майже не допомагають гуманітарно. Вони офіційно не визнають росію агресором. Хоча майже всі країни Латинської Америки, крім трьох (Нікарагуа, Куба, Венесуела), підтримали основні проукраїнські резолюції ООН. Жодна з країн так і не ухвалила урядових чи парламентських резолюцій із засудженням російської агресії.

Проте мої робочі зустрічі в Мексиці та участь, як віцеспікерки Верховної Ради у форумі «Вільна Америка», що зібрав християнських демократів з 20 країн Латинської Америки, доводять — тут є з ким працювати. За нашої ініціативи, на форумі ухвалено резолюцію, в якій вперше засуджено агресію росії і підтримано Україну».

«Ми солідарні з народом України, який потерпає від невиправданої, неспровокованої російської агресії. Закликаємо всі країни Америки приєднатися до реалізації Формули миру для досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні відповідно до Статуту ООН», — йдеться у декларації форуму.

«Як бачимо, і я на цьому акцентувала в ефірі телеканалу «Рада» — це безнадійний варіант, як заявляють песимісти, говорячи, що Глобальний Південь ніколи не підтримає Україну. Тож будемо працювати далі і посилювати присутність у регіоні! Наша адженда в Латинській Америці — повернення дітей, впровадження Формули миру, реформа ООН і протидія російській пропаганді», — наголошує Олена Кондратюк.

Вл. інф.