Візит Урсули фон дер Ляєн напередодні звіту про розширення Євросоюзу – важливий сигнал підтримки України, вважає Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. 

«Радий вітати в Києві та у стінах Верховної Ради Президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн. Україна здійснила комплексні й структурні реформи в межах виконання семи рекомендацій Єврокомісії. Ми продовжуємо ці реформи. Позитивний звіт Європейської комісії, а також безумовне рішення про початок переговорів з Україною до кінця 2023 року вкрай важливі», – наголосив спікер українського парламенту в дописі на фейсбук-сторінці.

Урсула фон дер Ляєн почала свій виступ зі згадки про українського військового Олександра Мацієвського, якого російські окупанти розстріляли після слів «Слава Україні».

«Наші зв'язки з Україною мають глибоке коріння. Мужність таких людей, як Олександр Мацієвський, який заплатив найвищу ціну, є свідченням сили наших спільних цінностей. Росія ніколи не переможе в цій війні. І зараз слова «Слава Україні» набувають особливого значення», – цитує європейську чиновницю народна депутатка Ірина Геращенко.

Президентка Єврокомісії подякувала українському парламенту за «неймовірні законодавчі зусилля в час війни»:

«Ви боретеся не тільки за свою свободу. Ви боретеся за Європу. Ми усвідомлюємо це. Дуже дякуємо», – слова подяки вона сказала українською повідомив у Телеграмі народний депутат Роман Грищук.

Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що Європа залишатиметься поруч з Україною стільки, скільки це буде потрібно. Вона анонсувала 12-й пакет санкцій проти росії. Зокрема проти осіб, причетних до воєнного вторгнення й окупації України, викрадення дітей та поширення фейкових новин та пропаганди. Також зауважила, що Європа не повинна повторювати помилок 2013–2014 років. І максимально тиснути на росію, поки та не погодиться на справедливий мир.

«Ми й надалі змушуватимемо росію платити за агресію», – написала єврочиновниця у соцмережі Х.

Під час виступу в українському парламенті вона наголосила, що Україна досягла більшого, ніж можна було очікувати від країни, яка воює. Згадала низку реформ: антикорупційну програму, формування Вищої ради правосуддя, новий закон про медіа, обмеження олігархів. Зазначила: європейські партнери розуміють, що реалізовувати ці зміни Україні було не завжди легко.

«Ви виконали понад 90 відсотків вимог і я впевнена, що можете досягти історичної мети —  вже цього року розпочати процес переговорів про вступ до ЄС», – сказала Президентка Єврокомісії.

Вона також повідомила, що Євросоюз готує безпрецедентний план підтримки української економіки на 50 мільярдів євро. 

ЄС працює над тим, щоб використовувати прибутки від заморожених російських активів. Цей механізм підтримає відбудову та відновлення України впродовж наступних чотирьох років, зазначив Перший віцеспікер Олександр Корнієнко.

«Попри складні умови, Україна продовжує свій шлях трансформації й не збирається зупинятися. Адже знаємо за що боремося, куди прямуємо та якою хочемо бачити нашу державу», — сказав він після зустрічі з Урсулою фон дер Ляєн, яка в кінці свого виступу в парламенті зазначила, що «разом ми можемо перемогти в цій битві». 

Нагадаємо, зранку 4 листопада Урсула фон дер Ляєн вшосте прибула до Києва поїздом. На вокзалі її зустріч Президент України Володимир Зеленський, разом вони привітали залізничників із професійним святом.

Після офіційної зустрічі Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн дали спільну пресконференцію. На ній Президентка Єврокомісії зазначила, що Україна досягла суттєвого прогресу в реформах, які необхідні для вступу в ЄС.

Також Урсула фон дер Ляєн зустрілася з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Очільник уряду подякував їй за високу оцінку реформ та «створення коридорів солідарності, які допомагають українській економіці функціонувати у складних воєнних умовах». 

Ірина БУЛАНЕНКО.