Протягом 2024—2027 років Україні планують виділити 50 мільярдів євро у формі грантів та позик на програми відновлення і повоєнного розвитку. Таку допомогу передбачає новий інструмент під назвою Ukraine Facility в межах запропонованого Європейським Союзом Фонду допомоги Україні. Нещодавно анонсовану Європейською комісією чотирирічну програму фінансової допомоги для відновлення, відбудови та модернізації України обговорили під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. До розгляду питання долучилася заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

Так, стало відомо: станом на сьогодні уряд здійснює підготовку змістової частини проекту Українського фонду для передання її до Європейської комісії. Відповідальним за цю частину роботи визначено Міністерство економіки України. Тож Кабмін працює над концепцією (Ukraine Plan), яка обґрунтує, на які саме цілі планують спрямувати європейське фінансування. Представники парламентського комітету звернули увагу на роль і місце культурних та креативних індустрій у розвитку людського капіталу в повоєнній Україні. Під час засідання народні депутати вирішили надіслати листа до Міністерства економіки для того, щоб роль сектору культури і креативних індустрій належно врахували в проекті концепції.

Під час засідання комітет також переглянув свій висновок стосовно проекту змін до деяких законів щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг (№ 9568). Як повідомляється на сторінці комітету у Фейсбуці, парламентарії обговорили поправки, які стосуються розповсюдження на території України книжкових видань. Одна з важливих змін стосуватиметься видань, на які не поширюється заборона щодо ввезення на митну територію України чи розповсюдження на її території книжок, що містять твори, автори яких є або були громадянами держави-агресора. Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити цей законопроект за основу та в цілому зі своїми пропозиціями.

Народні депутати заслухали звернення виконавчого директора Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» Мирослава Мельника. Ось як цитує слова організаторів фестивалю прес-служба Верховної Ради: «Протягом 34 років діяльності фестиваль має великий авторитет у суспільстві не тільки як просвітницький культурно-мистецький захід, а й як суспільно активний дієвий механізм у формуванні національної ідеології і у проведенні патріотично-виховної роботи серед громадян різних верств та вікових категорій». Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики має намір звернутися до Міністерства освіти і науки, Комітету з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства молоді та спорту, Комітету з питань молоді та спорту, Національної суспільної телерадіокомпанії України, Міністерства культури та інформаційної політики з проханням посприяти у проведенні відбіркових конкурсів XVII Всеукраїнського фестивалю «Червона рута».

Розглядали під час засідання також перспективи розвитку Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса. Народні депутати заслухали виконувачку обов’язків генерального директора центру Неллі Корнієнко. І вирішили продовжити розгляд питання про ситуацію, що склалася з функціонуванням закладу, на найближчому засіданні за участю виконувача обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва.

А ще під час засідання комітету підтримали пропозицію надіслати листи до Кабінету Міністрів, Національної поліції, Національної соціальної сервісної служби та Міністерства соціальної політики щодо повернення українських статусних дітей з тимчасово окупованих російською армією територій.

До речі

До повномасштабного вторгнення сфера культури та креативних індустрій генерувала приблизно чотири відсотки ВВП України й мала один з найвищих мультиплікаторів доданої вартості з-поміж інших секторів економіки (2,2 на 2020 рік: проти 2,1 у будівництві, 1,9 — у фінансовій та страховій діяльності, 1,6 — у транспорті, 1,3 — у торгівлі).

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.