«Ми вражені вашими реформами під час війни. Не треба забувати, що ви боретеся за власне існування й водночас реформуєте систему правосуддя, боретеся з впливом олігархів, з відмиванням грошей. Після завершення великих реформ — я впевнена, що це станеться — ви досягнете амбітної мети: переходу до наступного етапу вступу», — заявила Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, санкції мають глибокий вплив на російську економіку. У 12-му пакеті санкцій, про які Єврокомісія оголосить незабаром, будуть обмеження проти тих, хто відповідає за військову торгівлю та окупацію України, а також тих, хто причетний до викрадення дітей й формування фейкових новин.

Президент Володимир Зеленський на прес-конференції за підсумками переговорів зазначив, що Україна не просить для себе особливих умов на шляху до ЄС і виконує всі рекомендації Європейської комісії.

«Рекомендації, необхідні для початку переговорів щодо членства, ми реалізували. Це стосується і верховенства права, і захисту людських прав та свободи національних спільнот, і більшої прозорості в роботі державних інституцій, і посилення антикорупційної інфраструктури», — заявив глава держави. Й додав, що у Верховній Раді зареєстровано законо-
проект щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який допоможе антикорупційній системі працювати ефективно. Готується також законопроект про лобізм, який захистить державу від деструктивного впливу олігархів.
«Україна буде максимально готова і до початку переговорів з Євросоюзом, і згодом до повноправного членства в ЄС», — запевнив глава держави.

За словами Зеленського, для України важлива підтримка Європи та інших партнерів.

«Це стосується оборони й фінансової допомоги. росія повинна бачити, що світ не відступає, захищаючи свободу й міжнародне право», — додав Президент.

Урсула фон дер Ляєн також зустрілася з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Очільник уряду подякував їй за високу оцінку реформ та «створення коридорів солідарності, які допомагають українській економіці функціонувати у складних воєнних умовах».

Наша залізниця об’єднує області, міста й села в один простір життя

Урсула фон дер Ляєн зранку 4 листопада вшосте прибула до Києва з робочим візитом. На вокзалі її зустрів Президент України Володимир Зеленський, разом вони привітали залізничників із професійним святом.

«Завдяки дипломатичним потягам Україну відвідали понад 500 іноземних делегацій. Дякую вам за це. Потрібно було, щоб люди знали про війну в Україні та бачили цю війну. Це серйозний внесок у світову єдність», — сказав Володимир Зеленський.

Він вручив залізничникам державні нагороди (на знімку).

«Наша залізниця значно більше, ніж просто транспорт. Це гарантія, що люди, держава й економіка не будуть відірвані від країн ЄС. Що області України, міста, села в різних частинах держави навіть під обстрілами російських терористів об’єднані в один простір життя з необхідними сервісами, товарами», — заявив глава держави.

Зеленський нагадав, що залізничники допомогли евакуюватися понад 4 мільйонам людей із зони бойових дій та перевезли понад 120 мільйонів тонн вантажів.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна має пишатися своїми залізничниками.

«Від початку війни ви працюєте безперервно в таких складних умовах. Допомагаєте землякам знаходити притулок у країнах ЄС та повертатися додому. Перевозите зерно та інші життєво важливі продукти з України по всьому світу. Ви пов’язуєте країну й народ. Підтримуєте лінії життя. І я очевидець цього, бо вже вшосте приїжджаю до Києва потягом. Дякую вам за професіоналізм», — сказала вона.

Війна забрала життя 530 працівників Укрзалізниці. Їхню пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Скріншот відео із сайту president.gov.ua.