У Луганську відкрився традиційний Всеукраїнський інтегрований фестиваль творчості для дітей та молоді «Восток—Схід—West». Цього року організатори не акцентують уваги на тому, що форум проводять для школярів і студентів з особливими потребами. Разом з ними свої таланти демонструють і звичайні молоді люди.

— «Восток—Схід —West» — це насамперед фестиваль для дітей і молоді, а вже потім — для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Тому що вся наша робота спрямована на те, щоб допомогти їм почуватися від початку рівноправними учнями, студентами серед своїх ровесників, зробивши їх інвалідність чимсь другорядним, на чому не варто загострювати увагу. І творчість, як ніщо інше, допомагає в цьому соціоадаптаційному процесі», — зазначила директор Луганського обласного центру соціокультурної адаптації дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями Тетяна Баранцова.

На «Восток—Схід —West» з’їжджаються таланти з усіх куточків України. Цього року, наприклад, зібралося понад сто хлопців і дівчат з 16 областей. Вільне спілкування з однолітками, за словами організаторів, дозволяє створити молодим людям з особливими потребами комфортні умови та дає їм змогу переконатися в тому, що вони — такі самі, як усі.

На Луганщині багато чого робиться й для розвитку інклюзивної освіти молоді з особливими фізичними потребами. У Національному університеті ім. Тараса Шевченка створено всі умови для навчання та проживання хлопців і дівчат. Сьогодні тут навчається 24 таких студенти.

На сцені — учасники фестивалю.

Фото прес-служби Луганської обласної ради.