Учора в парламенті відбулося четверте засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних зборів Республіки Білорусь.
У рамках цього заходу Голова Верховної Ради України Володимир Рибак провів зустріч із заступником Голови Ради Республіки Національних зборів Республіки Білорусь Анатолієм Русецьким.
Вони обговорили актуальні питання україно-білоруських відносин та взаємодії на міжпарламентському рівні.
Перший заступник Голови Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської комісії зі співпраці Ігор Калєтнік провів Четверте засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних зборів Республіки Білорусь.
За словами першого заступника керівника парламенту, на порядку денному засідання два основні питання: розвиток двосторонніх торговельно-економічних відносин між нашими країнами і розвиток міжрегіональної і прикордонної співпраці.
«Одним із важливих завдань на сьогодні вважаю обговорення торговельно-економічної співпраці між Україною і Білоруссю, особливо в контексті інтеграційних процесів, в яких беруть участь наші держави», — зазначив І. Калєтнік.
У цьому контексті він   підкреслив, що «для нас залишається незмінно важливим розвиток співпраці з країнами Митного союзу». «Це означає, що економічні інтереси України мають досить широку географію і в основу цих інтересів має бути поставлено економічний прагматизм, побудований на принципах взаємоповаги», — додав він.
І. Калєтнік висловив переконання, що для розвитку торговельних відносин між Україною і Республікою Білорусь є значний потенціал. Про це, зокрема, свідчать, за його словами, «низькі показники взаємного інвестування: в економіку Білорусі лише 5 мільйонів доларів США, з Білорусі в Україну — 83 мільйони доларів США». Він підкреслив, що стратегічним завданням є також ефективне використання транзитного потенціалу наших держав, поглиблення науково-виробничої кооперації. «Ці напрями визначено як пріоритетні для двосторонньої співпраці на найвищому рівні, а їхня реалізація дасть змогу повніше використати наші можливості для подальшого нарощування темпів взаємної торгівлі», — зазначив І. Калєтнік.
Перший заступник Голови Верховної Ради заявив, що успіх запуску проекту «Вікінг» багато в чому став можливий завдяки активній підтримці білоруських колег.
За його словами, протягом двох років обсяг вантажних перевезень поїздами «Зубр» і «Вікінг» зріс майже в дев’ять разів.
Він також підкреслив, що успішність цього проекту була відзначена Президентами наших країн на зустрічі в червні 2013 року.
«Контейнерні залізничні перевезення поїздами «Зубр» і «Вікінг» є прикладом ефективної співпраці, зокрема у транспортній сфері. За 2012 рік поїздом «Вікінг» вже було перевезено близько 14 тисяч TEU, в 2010-му — лише 1600 TEU», — сказав І. Калєтнік.
За його словами, нещодавно до цього проекту приєдналась і Болгарія, також виявляє інтерес Туреччина.
«Це свідчить про те, що проект справді перспективний», — сказав І. Калєтнік. Він також додав, що для України і Республіки Білорусь надзвичайно важливою є реалізація двосторонніх регіональних проектів, у тому числі із залученням стороннього фінансування.
У роботі Четвертого засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних зборів Республіки Білорусь узяли участь Надзвичайні і Повноважні Посли двох країн, народні депутати, члени Кабінету Міністрів.
Прес-служба Верховної Ради України.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Цифра
За 9 місяців нинішнього року товарообіг між двома країнами досяг майже 5 мільярдів доларів США, а за 2012-й він становив близько 8 мільярдів доларів США.
Заступник голови Ради Національних зборів Республіки Білорусь Анатолій Русецький, перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь Михайло Єжель, народні депутати Ігор Алексєєв і Сергій Глазунов (зліва направо).
Головa Верховної Ради України Володимир Рибак, заступник голови Ради Національних зборів Республіки Білорусь Анатолій Русецький.