«Є зустрічі, які надихають! Прапор України, що побував на вершині світу, горі Еверест, повернувся додому — в саме серце української демократії та парламентаризму!», — зазначила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Віцеспікерка повідомила у Фейсбуці, що український стяг привіз до Верховної Ради та передав їй особисто офіцер добровольчої Латвійської національної гвардії Юріс Улманис (на знімку), який із 2015 року волонтерить для Збройних Сил України та допомагає родинам полеглих українських воїнів.

«Протягом години український прапор, що символізує нескореність українців, був на найвищій вершині світу. Це те, що я міг зробити особисто, як альпініст. Це мій прояв пошани всім українським захисникам, які борються за свободу та незалежність України», — розповів Олені Кондратюк пан Юріс Улманис.

Від початку повномасштабної війни, Юріс Улманис разом із латвійськими друзями збирає для потреб ЗСУ кошти, закуповує автівки, обладнання та екіпірування і все це особисто доставляє в зону бойових дій.

Також він написав та видав книжку «Коли війна стає особистою», яка присвячена загиблим українським військовим—друзям автора. Ця книжка вже перекладена українською мовою. У ній 26 есе з особистими роздумами, історіями, досвідом та враженнями про самовіддану боротьбу українців з російською навалою.

А після перекладу цієї книжки англійською мовою наші латвійські друзі презентуватимуть її в інших країнах, розповідаючи правду про російське вторгнення та за-
кликатимуть підтримувати Україну до Перемоги.

«Разом з паном Юрісом була рада вітати і бачити у Верховній Раді латвійську місію солідарності, яка днями відвідала українські міста із Заходу до Сходу України. Пані Посла Латвії в Україні (2011—2015) Аргіту Даудзе, волонтера і колишнього депутата Саейми Латвії Вейко Сполітіса, відомого латвійського військового журналіста Атіса Клімовича, Посла Латвії в Україні Ілґварса Кляву. Усі вони давні та віддані друзі Українського народу і я вдячна їм та Латвії за багаторічну підтримку. Сестринство між Україною та Латвією — це справді унікальний зв’язок між народами», — зазначила заступниця Голови Верховної Ради України.

Під час зустрічі також обговорено досвід євроінтеграції Латвії та подальші дії України у зв’язку з рекомендацією Єврокомісії розпочати переговори про вступ до ЄС, а також ішлося про те, що не може бути втоми від України в країнах Євросоюзу та у західному світі. «Нам потрібна будь-яка підтримка та допомога як на офіційному рівні, так і на рівні народної і культурної дипломатії, щоб вистояти і перемогти у війні», — наголосила Олена Кондратюк, також висловивши вдячність Послу України в Латвії (2019—2022) Олександру Міщенку, який допомагає тримати постійний зв’язок із нашими латвійськими друзями.

Вл. інф.

Фото: rada.gov.ua.