Наприкінці минулого тижня члени Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури на чолі з головою Комітету Юрієм Кісєлем та першим заступником Юлією Клименко побували на прийомі у Посла США в Україні Бріджит Брінк і поспілкувалися з міністром транспорту США Пітом Буттіджеджом (на знімку — праворуч), який перебував в Україні з візитом.

— З перших тижнів повномасштабного вторгнення Піт Буттіджедж разом з міністром транспорту Олександром Кубраковим почали спільно розробляти альтернативні логістичні ланцюги, оскільки море та повітряний простір були заблоковані. Піт був одним з перших політиків, хто висловив підтримку українському народу в боротьбі проти російських окупантів, — повідомив член Комітету Верховної Ради з питань транспорту Олександр Горенюк (на знімку ліворуч).

Під час візиту американський посадовець мав намір зустрітися з українськими урядовцями і обговорити питання «повернення України до економічної самодостатності, у тому числі шляхом підтримки інвестицій у транспортну інфраструктуру та реформ», повідомив «Голос Америки» з посиланням на Мінтранс США. У Києві Буттіджедж оголосив про призначення Роберта Марінера радником вищого рівня, який відтепер надаватиме технічну допомогу та ділитиметься досвідом реалізації інфраструктурних проектів.

Під час зустрічі у посольстві американські партнери обговорювали з народними депутатами питання розвитку національної транспортної моделі.

— Саме національна транспортна модель України має стати місцем для збереження даних про всі види транспорту та переміщення людей чи товарів по території держави, — зазначив Олександр Горенюк. — Застосування інструментів та даних національної транспортної моделі дозволить приймати своєчасні та максимально економічно-вигідні рішення на глобальному і локальному рівнях. Для американських колег це має надзвичайно важливе значення, бо дає змогу суттєво економити ресурси і витрачати кожен долар, виділений Україні на відновлення, максимально ефективно.

Як повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України, обговорювали із заокеанськими друзями і розвиток портів Дунайського кластеру та можливості збільшення експорту на внутрішніх водних шляхах.

— Саме завдяки активній роботі транспортного Комітету та прийняттю фундаментального Закону про внутрішній водний шлях почався активний розвиток цієї галузі. Нагадаю, що Юрій Кісєль, Юлія Клименко і я були співавторами цього закону, документ вступив в силу 1 січня 2022 року, — поділився Олександр Горенюк.

Під час зустрічі у посольстві народні депутати обговорили напрями співпраці й зі старшим радником з інфраструктурних питань по Україні Робертом Марінером, який має надзвичайно корисний досвід у сфері транспорту та допомагатиме тепер Україні у проектах з відновлення транспортних потужностей.

— Це один із незліченних способів, якими США продовжують підтримувати народ України у довгостроковій перспективі та забезпечувати його зв’язок зі світом, — зазначив Піт Буттіджедж після зустрічі з українськими парламентаріями.

У свою чергу народні обранці подякували Сполученим Штатам за системну підтримку України. Адже США залишаються нашим ключовим партнером в усіх аспектах — від оборони до відновлення.

ДОВІДКОВО

Піт Буттіджедж — 19-й міністр транспорту США. У 2020 році він планував висуватися в кандидати в президенти від Демократичної партії, але згодом зняв свою кандидатуру. У липні 2021 року Буттіджедж представляв США на «Кримській платформі».

Роберт Марінер раніше виконував інженерну роботу для ВПС та ВМС США, має значний досвід у реалізації різноманітних транспортних проектів, працював радником консультанта з питань транспорту посольства США в Кабулі.