Основна мета проєкту — об’єднати ключові стратегічні компанії для управління на ринку державного майна.

— Сьогодні в Україні всі державні підприємства перебувають у підпорядкуванні різних міністерств та відомств, яких понад 80. Кожен із них керує цими активами на свій розсуд — далеко не завжди ефективно. УСФ об’єднає всі стратегічні активи держави та буде займатись їхнім розвитком, залученням довгострокових інвестицій. Саме вони мають стати тією рушійною силою, яка допоможе українській економіці різко піти вгору після Перемоги, — пояснює ідею створення УСФ виконувач обов’язків голови ФДМУ Олександр Федоришин.

І додає, що Український Суверенний Фонд, як державний інвестиційний фонд, об’єднає в собі всі стратегічні активи. Це можуть бути акції державних чи публічних компаній, облігації, майно, дорогоцінні метали тощо. До портфеля УСФ пропонується включити всі державні комерційні компанії (їх понад 30), комерційну нерухомість та сільськогосподарську землю.

Приблизно 70 підприємств має залишитись в управлінні міністерств та відомств. Решту з 3600 державних підприємств пропонується приватизувати.

Не будуть включатися до УСФ комерційні банки, оборонні підприємства та некомерційні державні підприємства (культурні та спортивні об’єкти). Орієнтовна вартість державних підприємств, які пропонується включити до УСФ, становитиме приблизно 45 мільярдів доларів.

Створення Українського Суверенного Фонду дасть змогу запровадити ефективні методи управління державними комерційними компаніями, що забезпечить збільшення їх вартості та зумовить зростання вітчизняної економіки. Ринкові підходи до управління активами гарантують підвищення прозорості в діяльності цих компаній.

Отже, УСФ, як державний інвестиційний фонд, зможе вийти на глобальні ринки капіталу, системно шукати інвесторів та комплексно підтримувати вітчизняні галузі економіки. Одним із пріоритетних напря-мів для залучення капіталу має стати енергетика. Крім того, Суверенний фонд планує налагодити співпрацю з представниками інших суверенних фондів світу.

Суверенні фонди світу готові вкладати свої ресурси в різноманітні енергетичні проекти: як у класичні електростанції, так і в специфічні напрями. Україна запропонує їм ініціативи, які допоможуть під час післявоєнного відновлення нашої енергосистеми та закладуть міцні основи для її стабільного розвитку.

За наслідками обговорення Концепції створення УСФ на засіданні Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку ухвалили рішення взяти документ до відома.

ДО РЕЧІ

У дослідженні Центру глобальних проектів Стенфордського університету «Інвестиції суверенних фондів у сектори сталого розвитку», висновки якого публікує Економічна правда, йдеться про те, що суверенні фонди, розуміючи критичну важливість енергетичної галузі, з готовністю вкладають у неї значні капітали. І наводиться декілька прикладів.
Так, у 2021 році QIA, суверенний фонд Катару, інвестував 85 мільйонів фунтів стерлінгів у Rolls-Royce SMR Limited. Компанія розробляє рішення для ядерної енергетики. Одна така станція займатиме приблизно десяту частину площі традиційної атомної електростанції та забезпечуватиме електроенергією орієнтовно мільйон будинків.

Вл. інф.