Так вважає голова бюджетного Комітету Верховної Ради Роксолана Підласа (на знімку).

«На 2024 рік закладено дефіцит бюджету в 41 мільярд доларів. Щоб його покрити, нам потрібно, щоб США та ЄС надали не меншу підтримку, ніж цьогоріч. Тобто 18 мільярдів євро від ЄС та приблизно 12 мільярдів доларів від США. Але поки що ці суми не підтверджено», — пояснила вона в ефірі «Єдиних новин».

За словами очільниці бюджетного комітету, Міністерство фінансів веде переговори із західними партнерами. Але є труднощі. У США питання допомоги Україні політизується і стає предметом дискусії між демократами й республіканцями. Тому Україні потрібно домовитися з ЄС про більшу допомогу.

«Європейський Союз у грудні ухвалюватиме план щодо України — Ukraine Facility. І до нього план реформ, який передбачає фінансування у 50 мільярдів євро на чотири роки. Але в бюджет із цих 50 мільярдів надійде 39. Якщо їх розділити на чотири роки, отримаємо суму в 9,75 мільярда євро. На жаль, цього замало», — сказала народна депутатка.

Роксолана Підласа ще раз нагадала про пріоритети кошторису країни на наступний рік: «Другий рік бюджет має один чіткий пріоритет — це оборона. Наступного року ми значно скорочуємо видатки на будівництво й інфраструктуру. Багато українців на акціях протесту вимагали, щоб гроші платників податків спрямовували не на бруківку, а на Збройні Сили. Тому бюджет супроводжувався законопроектом № 10037 про так званий військовий ПДФО, де було закладено принцип: місцеві бюджети не можуть використовувати кошти на бруківку, барабани та бетонних равликів (Доброславська селищна рада Лиманського району на Одещині оголосила тендер у селі Трояндовому на 470 тисяч гривень на ремонт пам’ятного знака в парку «Равлик». Голова селищної ради Людмила Прокопечко заперечила інформацію про ремонт бетонного равлика. Кошти, каже, було виділено на пам’ятний знак загиблим Героям. Локацію відкрили в липні цього року. — Ред.)».

Голова комітету переконана, що до себе центральна влада застосовує такі самі правила.

«Не буде Дорожнього фонду. Буде тільки зимове обслуговування доріг із резервного фонду. І лише тих, які потрібні військовим — якими перевозять поранених, по яких проходить військова техніка», — зазначила Роксолана Підласа.