Про це повідомив у соцмережах голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький (на знімку).

Півтора року тому Володимир Зеленський оголосив про запуск фандрейзингової платформи для збору коштів на підтримку України, що веде боротьбу з агресором.
За цей час загалом зібрано понад 490 мільйонів доларів, частина з яких пішла на закупівлю реанімобілів, броньованих швидких, рентгенустановки з С-аркою, ШВЛ та УЗД апарати, відновлення двох лікарень та інші потреби медичної галузі», — зазначив голова комітету.

Запуск фандрейзингової платформи відбувся на початку травня 2022 року. «Будь-яка людина може перерахувати гроші в один клік через сайт на проєкт, який реалізується в Україні», — нагадав Михайло Радуцький.

Кошти надходять на спеціальний рахунок Національного банку України, закріплений за Міністерством охорони здоров’я.

Із залучених для медичної галузі 1,5 мільярда гривень Національною агенцією «Медичні закупівлі України» придбано: 13 броньованих евакуаційних авто, 191 «швидку» типу С, 22 рентгенустановки з С-ар-кою, 83 анестезіологічні апарати, 63 апарати ШВЛ транспортних та дитячих, 14 УЗД-апарати, 81 операційний стіл, 442 функціональні ліжка, 4 нейрохірургічні мікроскопи, — 34 тренажери для реабілітації, 272 медичні вироби для лікування травм кісток та хребта. Крім того, агенцією придбано 172 апарати вакуумної терапії ран, 7954 апарати зовнішньої фіксації, 98982 хімічні грілки та 659 генераторів.

Також за цей час відновлено після ворожих обстрілів два медичні заклади в Чернігові — КНП «Чернігівська міська лікарня № 3» та «Чернігівський медичний центр сучасної онкології».

Як повідомили у МОЗ, 7 та 10 листопада ухвалено дві постанови Кабінету Міністрів України, в яких ідеться про виділення 24,5 мільйона гривень на будівництво нової амбулаторії в селі Хухра на Сумщині, 13,7 мільйона гривень на придбання 12 інкубаторів інтенсивної терапії новонароджених з сервоконтролем кисню, 48,1 мільйона гривень на закупівлю 14 автомобілів швидкої медичної допомоги типу С, а також коштів на послуги з технічного огляду «швидких».

Пожертву на сайті https://u24.gov.ua/ можна зробити, перебуваючи в будь-якій країні світу. Для цього необхідно на платформі обрати напрям «гуманітарна та медична допомога».

Підготувала Анна СМІЛЯНСЬКА.

P.S. Тим часом до України знову прибули броньовані евакуаційні автівки (на знімку), придбані завдяки United24. Як повідомляє МОЗ, кількість таких авто у світі обмежена, їх виготовляють на замовлення в Канаді. Наразі в Україну доставлено вже 6 із 13 таких машин. Загальна вартість замовлення — 124 мільйони гривень. Такі автомобілі відповідають стандартам НАТО, здатні захистити від осколків та можуть їхати навіть зі спущеними колесами, тобто максимально адаптовані для евакуації поранених безпосередньо з поля бою.

Фото  із сторінки МОЗ у Фейсбуці.