Про це голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду (на знімку) повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

«У рамках проекту сільгоспвиробники можуть отримати понад 18 мільйонів гривень, — написав він. — Ці кошти можна спрямувати ще й на закупівлю сучасних систем по-
ливу».

Очільник комітету пояснив, що фінансування розраховане на організації водокористувачів, котрі мають у розпорядженні не менш як 200 гектарів.

«Комплексне зрошення — запорука багатих урожаїв, тож, аграрії, долучайтеся!» — закликав Олександр Гайду, додавши, що кінцевий термін подання заявок спливає 1 лютого 2024 року.

Як стверджує голова комітету, «цьогоріч планують оголосити щонайменше десять таких програм фінансування. Але кошти надаватимуть лише офіційно зареєстрованим ОВК.

Тому, фермери, не зволікайте, об’єднуйтеся в організації водокористувачів та беріть участь у таких проектах!».

Олександр Гайду також подякував Програмі USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО за співпрацю та постійну підтримку нашого агросектору.

Проект з модернізації зрошення реалізо-вуватиметься на підконтрольних територіях України, де наразі не ведуться бойові дії, і є потреба у відновленні або оптимізації меліоративної інфраструктури. Така підтримка має важливе значення, адже, за оцінками експертів, більш як 85 відсотків мереж досягнуло критичного рівня зношення.

Варто зазначити, що впровадження подібних програм можливе завдяки прийнятому торік Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

До речі

Понад 18 мільйонів гривень для проекту з модернізації меліоративих систем організацій водокористувачів надає USAID АГРО, повідомляє Мінагрополітики. Це вже четвертий субгрант від цієї програми, спрямованої на відновлення зрошення в Україні. А загальна сума співфінансування становить 73,2 мільйона гривень. Очікується, кошти будуть спрямовані на відновлення або модернізацію наявної меліоративної інфраструктури, але не на будівництво нової мережі.

Довідково

Програма USAID АГРО надає системну підтримку реформуванню сфери гідротехнічної меліорації в Україні. Нині створено 31 організацію водокористувачів, які охоплюють понад 90 агровиробників. Модернізація меліоративної інфраструктури сприятиме підвищенню врожайності, можливо, навіть удвічі-втричі, на зрошуваних землях.

Співфінансування від USAID АГРО зможе отримати організація водокористувачів, що обслуговує не менш як 200 гектарів та відповідає таким критеріям:

земельні ділянки членів ОВК зареєстровані в Державному земельному кадастрі, а права на них — в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

інформація про членів організації водокористувачів внесена до Державного аграрного реєстру відповідно до вимог законодавства;

відсутня заборгованість перед державною водогосподарською організацією за отримані послуги, пов’язані із забором води на полив за минулі роки.

Отримані від USAID АГРО кошти організація водокористувачів зможе інвестувати у:

модернізацію насосної станції, яка буде передана у власність організації водокористувачів з державної або комунальної власності;

придбання/заміну дощувальної техніки;

облаштування інфраструктури краплинного зрошення, поливу для тепличного комплексу або саду;

впровадження альтернативних джерел енергії для роботи насосної станції та дощувальної техніки, а також інші заходи.

Підготувала Галина КВІТКА.