Програмою передбачено вибори віце-президентів ПАЧЕС, обрання Генерального секретаря та його заступника з питань міжпарламентських зв’язків і протоколу та інші кадрові питання.

Напередодні заходу Президент ПАЧЕС Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на своїй сторінці у Фейсбуці поінформував про те, що мав розмову із Головою Парламенту Греції Константіносом Тасуласом. Під час розмови сторони, серед іншого, обговорили й питання порядку денного засідання Генасамблеї ПАЧЕС, йдеться в повідомленні.

Очікується, в рамках роботи Генеральної Асамблеї буде оголошено інформацію про діяльність Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС). Із нею виступить Генеральний секретар Постійного міжнародного секретаріату Лазар Команеску. Слово матимуть також представники парламентських асамблей та міжнародних організацій. У програмі асамблеї загальні дебати на тему: «Посилення ролі парламентів у зміцненні безпеки та співпраці в Чорноморському регіоні на основі принципів взаємної поваги до територіальної цілісності та суверенітету». У цьому форматі передбачено виступи голів національних делегацій ПАЧЕС.

Робота асамблеї складатиметься із таких секцій: економічні, комерційні та фінансові справи; технологічні та екологічні питання; правові та політичні справи. Наприкінці учасники мають намір визначитися із датою, місцем проведення та порядком денним весняної сесії Генеральної Асамблеї в 2024 році.

Програмою 62-ї Генеральної Асамблеї ПАЧЕС також заплановано візит у Київську область. Разом з українськими парламентаріями представники країн — учасниць ОЧЕС побувають на місцях скоєння військових злочинів у Бородянці, Бучі та Ірпені й зможуть поспілкуватися з представниками місцевої влади.

«Голос України» інформуватиме про події, які відбуваються в рамках роботи 62-ї Генеральної Асамблеї.

Факт

Парламентська асамблея Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) була створена 26 лютого 1993 року. До її складу входять 12 країн: Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Румунія, росія, Сербія, Туреччина та Україна.

До складу делегацій для роботи 62-ї Генеральної Асамблеї ПАЧЕС у Києві представники росії не увійшли. Раніше Генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський у коментарі «Укрінформу» заявляв, що Україна докладає зусиль для виключення росії з ОЧЕС. Але зробити це, за словами політика, дуже складно з юридичної точки зору, адже статутними документами не передбачено механізму виключення країни з Організації, є лише добровільний вихід.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.