Пленарне засідання 62-ї Генасамблеї оголосив відкритим Президент ПАЧЕС Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Очільник українського парламенту привітав усіх делегатів асамблеї, які приїхали до Києва попри розгорнуту російською федерацією агресію для того, щоб особисто взяти участь у запланованих заходах. «Ваша присутність — це ваш прояв справжньої дружби і сигнал підтримки», — сказав він.

Голова Верховної Ради наголосив на тому, що росія продовжує повномасштабну загарбницьку війну проти нашої країни і не бажає її припиняти. «Починаючи з 24 лютого 2022 року Україна щодня зазнає нищівних ракетних ударів із боку росії, — повідомив Руслан Стефанчук. — Агресор б’є по цивільних об’єктах, включаючи транспортну мережу, дороги, залізниці, мости та аеропорти. Безжалісне руйнування транспортної інфраструктури призводить до неможливості функціонування міжнародних транспортних коридорів, порушує логістичні ланцюги поставок на сполученні Європа — Азія, блокує транзит та суттєво обмежує транспорті можливості не лише України, а й інших країн».

Маємо повернути заснований на нормах міжнародного права світовий порядок

Потужних ракетно-артилеристських обстрілів з боку росії зазнало українське узбережжя Чорного та Азовського морів, включно із морськими портами, акцентував Руслан Стефанчук. Усі порти на Чорному та Азовському морях уздовж річок Дніпро та Дунай або закриті, або працюють з обмеженнями на вхід та вихід суден. А 6 червня 2023 року російська федерація підірвала дамбу Каховської гідроелектростанції. «Ця техногенна екологічна катастрофа має довготривалі негативні наслідки не лише для України, а й для причорноморських країн, які є членами ОЧЕС», — підкреслив глава українського парламенту. І продовжив: «рф протиправно вивозить з окупованих територій цивільне населення. Неповнолітніх і малолітніх, дітей-сиріт, людей — примусово вивозять на територію росії, білорусі, тимчасово окуповану територію автономної республіки Крим та в місто Севастополь». Водночас, за словами Руслана Стефанчука, сьогодні всьому світові зрозуміла одна проста істина — Україна захищає свій суверенітет і територіальну цілісність у повній відповідності до статті 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй. І тому кожен із нас переконаний, що Перемога України має вирішальне значення для регіональної, європейської та глобальної безпеки.

«Безперечно, Чорне море знову має стати морем торгівлі, туризму та миру, а не полем битви росії, як це є зараз, — зауважив глава українського парламенту. — Ми впевнені, що лише за умови відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах можливо повернути заснований на нормах міжнародного права світовий порядок». Відновлення поваги до принципів Статуту ООН є одним із ключових елементів Формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським, зазначив він. Саме на це спрямований п’ятий пункт формули. Його реалізація сприятиме посиленню глобальної безпеки та завадить потенційним ревізіоністам повернути панування права сили в порядок денний у міжнародних відносинах, переконаний Руслан Стефанчук.

Шлях до безпеки в регіоні — лише через відновлення нашої територіальної цілісності

Військова загроза з боку росії сьогодні є однією з основних перешкод для налагодження довгострокової співпраці держав—членів ПАЧЕС.

«Фактично, ми позбавлені можливості ініціювати цілу низку нормальних, мирних проектів, які мали би позитивний вплив на економіку кожної з країн регіону», — зазначив очільник українського парламенту. Утім, незважаючи на це, співпрацю в питаннях зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні необхідно продовжувати та поглиблювати.

«Безпека регіону є неподільною, — акцентував Руслан Стефанчук. — Її неможливо відновити без повного відновлення територіальної цілісності України, в тому числі, з Кримом. У цьому контексті хочу відзначити, що Міжнародна Кримська платформа вже стала справжнім символом міжнародного світового співтовариства. Вдячний партнерам, які взяли участь у самітах цієї платформи, зокрема і в її парламентському вимірі. Хочу подякувати спікерам та представникам ваших парламентів за те, що цього року ми мали можливість зустрітися в Празі й зібрали 70 парламентів та парламентських асамблей світу — це мабуть найбільше парламентське зібрання, де ми говорили про один з аспектів безпеки в Чорному морі — про питання Криму». Руслан Стефанчук відзначив також успішне проведення у квітні в Бухаресті Першої Чорноморської безпекової конференції міжнародної Кримської платформи й закликав учасників заходу підтримувати діяльність платформи.

Окремо Голова Верховної Ради подякував за те, що низка парламентів визнала росію терористичною державою або спонсором тероризму.

«Закликаємо парламенти всіх держав—членів нашої організації, які ще цього не зробили, визнати росію країною-терористом», — сказав він. У цьому контексті, за словами Руслана Стефанчука,  ПАЧЕС має зробити дуже важливий вибір: «Мені здається, ми не можемо залишити все, як є, і дозволити росії зруйнувати організацію і вжити заходів для того, щоби порушити її функціонування. Із нагоди цього хочу подякувати кожному, хто присутній тут, бо ваша цілісна, чітка і спрямована позиція стала передумовою того, що ми проводимо це засідання без участі росії, а російська федерація заявила про призупинення своєї участі в     ПАЧЕС. Вважаю, що це наша спільна перемога. Але думаю, нам треба йти далі, тому що організація-терорист відповідно до всіх канонів міжнародного права повинна бути виключена з усіх міжнародних організацій». Руслан Стефанчук порівняв поведінку російської федерації з поведінкою віруса, а вірус необхідно ізолювати, запевнив він.

«Парламенти наших країн зацікавлені в тому, щоби в чорноморському регіоні процвітали мир і справедливість. І ми маємо об’єднати зусилля та продемонструвати готовність протидіяти загарбницькій політиці кремля, — резюмував Голова Верховної Ради. — росія повинна відчути спільну нетерпимість до порушення принципів чорноморського економічного співробітництва. Щиро вірю, що на нас чекає новий етап політичного, економічного, торгівельного, соціального і культурного співробітництва в рамках ПАЧЕС».

Нам треба думати про співпрацю, про майбутнє, про наступні покоління

Президент Володимир Зеленський адресував учасникам Генеральної Асамблеї відеозвернення, в якому акцентував: «Одним із ключових елементів агресії росії проти міжнародного порядку, заснованого на правилах, стала агресія в Чорному морі. Саме тут свій військовий плацдарм росія протягом років використовувала, щоби підірвати нормальне життя різних народів». Глава держави наголосив, що Чорне море ця країна використовувала, коли здійснювала агресію проти Грузії в 2008 році. Саме із захоплення Криму почалася гібридна війна проти України. А 24 лютого росія спробувала перетворити Чорноморський регіон на зброю вже не тільки проти України.

Блокада портів, свідоме знищення портової та експортної інфраструктури потрібні агресору, щоби здолати глобальний продовольчий ринок і спровокувати спалахи хаосу в різних частинах світу. Нині ці процеси зупиняються завдяки тісній міжнародній співпраці, наголосив Володимир Зеленський. «Ми змогли показати, що співпраця між народами Чорноморського регіону за підтримки партнерів здатна повернути стабільність світовому ринку продовольства, а отже повернути і захищеність нормального життя для десятків націй», — сказав він.

Від ситуації в Чорноморському регіоні й розвитку співпраці прямо залежить і можливість зростання для регіону Балкан та Балтійського моря, переконаний глава держави. «Зараз співпраця в регіоні Чорного моря має лише посилюватися», — акцентував Президент.

Звернення чинного голови ОЧЕС та Міністра закордонних справ Турецької Республіки Хакана Фідана представив під час відкриття пленарного засідання Генеральної Асамблеї голова турецької делегації ПАЧЕС Фатіх Донмез.

Він відзначив, що останні кілька років були дуже важкими для ОЧЕС — належному функціонуванню організації заважає постійне напруження і це підриває таке важливе співробітництво. Утім, ОЧЕС неодноразово вже доводилося долати різні виклики і вона готова зробити це знову. Фатіх Донмез звернув увагу на ситуацію, яка розгортається в регіоні Сектору Газа. Мовляв, вона здатна спричинити серйозний ризик географічної ескалації, від якої регіон ОЧЕС не застрахований.

А Генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджієв подякував Україні за гостинність, яку вона виявляє навіть у такий складний час. «Чорноморський регіон набув великого значення для всього світу, бо він може розглядатися як місток між Азією та Європою. Водночас це перехрестя усіх світових транспортних шляхів. «Цей регіон надзвичайно багатий на енергетичні ресурси — нафту, газ та альтернативні джерела енергії, — зауважив Асаф Гаджієв.

— Але основний ресурс — це люди, які проживають у цьому регіоні. Різні нації з різними традиціями та культурами і щонайважливіше — різних релігій».

Представники всіх країн, які взяли участь у роботі Генеральної Асамблеї, мають одну основну мету — встановити в Чорноморському регіоні безпечну та мирну територію. «Чорне море не має розділяти, — переконаний Асаф Гаджієв. — Воно має об’єднувати всіх нас. Бо ми живемо у невеликому, мікроскопічному світі. Що нам ще ділити? Нам треба думати про співпрацю, про майбутнє, про наступні покоління».

Під час відкриття пленарної частини 62-ї Генеральної Асамблеї Президенту ПАЧЕС, Голові Верховної Ради України Руслан Стефанчуку вручили почесну медаль Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (на знімку).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.