Представники делегації Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва в місті Бучі.

Делегати 12 країн, які прибули до Києва для участі в 62-й Генеральній асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС), відвідали місця болю для всіх українців — міста Ірпінь і Бучу, що на Київщині. Парламентарії на чолі з Генеральним секретарем ПАЧЕС Асафом Гаджиєвим відвідали церкву Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих та Меморіал жертвам російського вторгнення в Бучі, оглянули руйнування ЖК «Ірпінські Липки» та залишки зруйнованого Романівського мосту через річку Ірпінь. З української сторони делегатів супроводжували народні депутати — члени Постійної делегації України в ПАЧЕС Анна Пуртова (керівник делегації), Олександр Маріковський, Ахтем Чийгоз, Юлія Клименко та Любов Шпак.

У храмі делегати на власні очі побачили фотосвідчення російських звірств та почули розповіді від представників місцевої влади про безчинства окупантів.

«На сьогодні встановлено імена 544 загиблих. Найменшому загиблому в Бучі був один рік, найстаршому — 100 років», — розповів бучанець, свідок тих подій. За його словами, досі невідома доля 54 осіб. Відомо лише, що 27 з них у полоні, встановити місцеперебування решти нині неможливо. Крім того, майже 100 сімей з дітьми були вивезені з Бучі до білорусі, їхня доля також невідома. Настоятель храму Андрія Первозваного отець Андрій розповів іноземним гостям про окупацію міста, братські могили на території церкви, показав відео процесу поховання перших загиблих, датоване 12 березня, коли ще росіяни перебували в місті.

Почуте й побачене шокувало іноземців. Як зауважила керівниця Постійної делегації України в ПАЧЕС Анна Пуртова, одна справа — чути про звірства з вуст інших, інша — побачити все на власні очі.

«Я вдячна всім іноземцям, які до нас приїхали. Сьогодні вони на власні очі побачили те, що зробила росія, коли окупувала нашу територію в Київській області, і це їх дуже вразило», — зауважила вона.

Зі свого боку член Постійної делегації та голова економічного комітету в ПАЧЕС Олександр Маріковський, подякувавши іноземним партнерам і делегаціям, які відвідали Україну в цей непростий час, щоб підтримати нас, повідомив: росія відмовилась від участі в делегації та припинила платити внески. «Це є наслідком тієї роботи, яку провели українські парламентарії з представниками в ПАЧЕС. Це також частина того івенту, який відбувається в Україні. Ми боремось на своєму фронті», — сказав він.

За словами члена Постійної делегації Любові Шпак, українські депутати використовували всі майданчики ПАЧЕС для того, щоб донести інформацію та розповісти про ситуацію, яка склалася на сьогодні в країні. «Це було достатньо важко, бо якщо ти перебуваєш в іншій країні, не бачиш того, що відбувається, то і не можеш все до кінця осягнути. Але сьогодні делегація приїхала до нас. Ми максимально показали ситуацію, якою вона є насправді. Нині повертаємось з Бучі. Усі дійсно вражені. І це зовсім інші відчуття. Одна справа — чути інформацію від інших на засіданнях, інша — бачити все на власні очі», — наголосила депутат.

«Дуже важливо, що нинішня асамблея проводиться в Україні і що представники делегацій змогли на власні очі побачити звірства, які коїли росіяни в вашій прекрасній країні. Для моєї країни це не новина, адже в 2008 році вони увірвались в мою маленьку красиву Грузію. На жаль, усе повторюється», — констатував представник грузинського парламенту Рамаз Ніколашвілі, додавши водночас: «Добре, що приїхали представники 12, а не 13 країн. Ваша і наша делегації зробили все для того, щоб люди, які вбивають, не були представлені в ОЧЕС. І сьогодні делегати на власні очі побачили все, що робили тут росіяни. Обсяг ваших проблем набагато більший, ніж ми побачили. Але тепер ми можемо це уявити. Щодня, коли я думаю про вашу країну, я розумію, який сильний український народ. І Європа, і весь світ мають усвідомити, що нині Україна захищає їх... Якщо міжнародне співтовариство серйозно не відреагує, тоді війна торкнеться і європейських країн».

«Я не хочу вам бажати миру, я хочу побажати вам Перемоги. Тоді і мир настане, і економічний розвиток буде», — констатував Рамаз Ніколашвілі і додав, що залишатиме нашу країну після завершення асамблеї з переконанням, що українці — найкрутіший народ. «Я вас сильно поважаю і люблю. Дуже важливо, що всі ви об’єднані», — поділився він.

Представник румунської делегації зі свого боку зауважив, що в Бучі та Ірпені делегати побачили і зрозуміли, що таке «рускій мір». «Важко усвідомити, що такі звірства могли вчинити люди, але ми на власні очі переконалися в цьому», — сказав він, наголосивши, що Україна може цілковито розраховувати на підтримку Румунії.

Підбиваючи підсумки поїздки, представник України при Організації Чорноморського економічного співробітництва, генеральний Консул України в Стамбулі Роман Недільський назвав дуже правильним те, що 12 з 13 делегацій прибули до Києва і на власні очі побачили ті жахіття, які росіяни ще півтора року тому коїли тут з нашими людьми.

«Організація Чорноморського економічного співробітництва в Стамбулі, де я є представником від України, від самого початку працювала над тим, щоб росії не було в ОЧЕС. Вони повинні бути ізольовані від всього міжнародного суспільства — і це точно буде. Ми не зупинимось у своїй роботі і в досягненні цієї мети», — констатував він.


Під час відвідування церкви Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих (місто Буча).



Біля Меморіалу жертвам російського вторгнення в Бучі (Київська область).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.