У тому числі і в право-охоронній системі. Як просуваються наші справи у цьому напрямі «Голос України» поцікавився у першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрія Осадчука (на знімку).

— Зараз, під час інтенсифікації стосунків України з Європейським Союзом, під час очікування рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, знову дуже багато уваги до адаптації українського законодавства до законодавства ЄС, — розповів «Голосу України» народний депутат. — Тут завжди варто пам’ятати, що цей процес уже триває майже 20 років і Україна змінювалася не останні рік чи два, чи п’ять, а насправді весь цей час потроху все змінювалося. І, звичайно, Україну зразка 2004-го і кінця 2023 року порівнювати не можна.

Ми, справді, вже здолали величезний шлях. Але водночас залишається купа важливих речей, які треба доробляти, а деякі з них ми ще навіть не починали. Наразі, якщо говорити про правоохоронну діяльність, то пріоритетом номер один на даний момент є, безумовно, завершення реформи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ідеться передусім про інституційну незалежність САП для того, щоб спробувати убезпечити її перш за все від політичного впливу, щоб вона в компанії з НАБУ і Спеціалізованим Антикорупційним судом, вся ця інфраструктура, могла якісно робити ту справу, яку від неї очікують і українське суспільство, і наші західні партнери, а саме — боротися і запобігати корупції.

На даний момент в Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності вже було проведено декілька круглих столів і засідань робочих груп, щодо цілої низки законопроектів з реформі САП. Але так видається, що комітету треба вже ухвалювати якесь рішення для того, щоб рухати цей процес. Бо Україна на рівні вищого політичного керівництва взяла на себе зобов’язання до кінця цього року ухвалити відповідне законодавство і забезпечити інституційну незалежність Спеціалізованої Антикорупційної прокуратури. Зараз, нагадаю, ще навіть не пройдено перше читання.

Тому я дуже розраховую на те, що всі політичні сили, які задіяні в цьому процесі, шукатимуть якийсь компроміс. Перндусім ідеться про те, що багато депутатів з монокоаліції не хочуть втрачати вплив на конкурсний добір керівника САП, хоча, з точки зору сумнозвісного досвіду попереднього конкурсу, зрозуміло, що Верховна Рада — не найкраще місце для пошуку кандидатів для участі в конкурсних комісіях для добору керівників правоохоронних органів. Проте часу на дискусії і на амбіції майже не залишається. Нам найближчими тижнями треба ухвалювати законопроект у першому читанні для того, щоб у нас були хоча б примарні шанси пройти друге читання ще в 2023 році.

Я залишаюся трохи песимістичним щодо цієї можливості, але водночас і зі свого боку, і з боку колег будемо докладати максимально зусиль, щоб, з одного боку, Україна як держава виконала свої зобов’язання перед союзниками і партнерами, а з другого —  справді, щоб ми забезпечували інституційний розвиток правоохоронної системи, що є, власне, одним із основоположних принципів і вимог євроінтеграції.

Підготувала Ірина ШАТРОВА.

Фото надано прес-службою партії «Голос».