На знімку: керівниця постійної делегації України в ПАЧЕСАнна Пуртова та очільник делегації Албанії Петро Кочі.

Наступна, 63-тя Асамблея, відбуватиметься наприкінці травня або на початку червня 2024 року в столиці Албанії, Тирані.

Тож у п’ятницю, 17 листопада, в Києві передали головування в ПАЧЕС представникові цієї країни.

Ось на чому наголосив під час цієї процедури очільник делегації Албанії Петро Кочі: «Чорноморська ініціатива — це важлива річ. Якщо подивитися на Чорне море ширше, воно перетворюється на океан можливостей та інтересів. Економіка, культура, енергетика — усе сходиться в цей океан. Водночас це надзвичайно велике джерело продовольства. А також це сфера військових інтересів. Але такий океан можливостей без співпраці перетворюється на болото, яке може стати великою проблемою. Ми це побачили на прикладі того, що відбувається з боку росії, яка загрожує іншим державам».

Країни, які не межують із росією, але симпатизують її інтересам, завжди перебуватимуть під ризиком, переконаний Петро Кочі. За його словами, росія завжди намагатиметься перетворити такі країни на інструменти, щоби відкривати нові конфлікти. Генеральну Асамблею в Києві політик назвав надзвичайно успішною, передусім завдяки українському парламенту. «Ми всі приїхали сюди для того, щоб висловити нашу чітку і потужну підтримку солідарності Україні. Слава Україні!» — резюмував представник Албанії.

Учасники 62-ї асамблеї у своїх виступах багато говорили про те, що в найближчому майбутньому Організація Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) має змінитися. Про виклик реорганізації у підсумку зазначив і Петро Кочі. За його словами, реорганізація має ґрунтуватися не тільки на потребі зекономити бюджетні кошти, а й з огляду на 30-річний досвід функціонування організації. «Інколи часи кризи стають часами можливостей, — сказав він. — Тож давайте використаємо цей час на нашу користь для того, щоби змінити цю організацію».

Під час останнього, третього дня роботи Асамблеї її делегати мали можливість заслухати доповіді за трьома напрямами. Перший блок питань стосувався економічних, комерційних та фінансових справ. Розглядаючи його, вели мову про посилення парламентської співпраці у сфері катастроф, зменшення ризиків та надзвичайної допомоги.

У розділі, який стосувався технологічних та екологічних питань, було включено доповіді, які торкаються національних стратегій у сфері штучного інтелекту. А в частині правових та політичних справ йшлося про розширення співробітництва в Чорноморському регіоні.

Наприкінці цієї частини пленарного засідання українська сторона запропонувала прийняти декларацію від імені Асамблеї, яку напередодні надіслали всім учасникам електронною поштою та роздали в друкованому форматі. Відповідно до Регламенту ПАЧЕС, для ухвалення такої декларації необхідно більше половини голосів, повідомила, представляючи документ, керівниця постійної делегації України в ПАЧЕС Анна Пуртова. Сім країн підписали цей документ, повідомила політик. Йдеться про Грузію, Молдову, Албанію, Грецію, Румунію, Болгарію і, власне, Україну.

У коментарі «Голосу України» Анна Пуртова зауважила: «Згідно з Регламентом ПАЧЕС, всі країни мають підтримувати суверенітет і територіальну цілісність країн-учасниць, а також допомагати економічному розвитку кожної країни. Але, на жаль, у нашу країну прийшла війна. Тому ми змушені звертатися до всіх країн, щоб вони долучалися до нашої боротьби та закликали з усіх можливих майданчиків до звільнення росією нашої території. Це дозволить надалі займатися економічним розвитком країн регіону, для чого ця організація й була створена».

Голова української делегації подякувала учасникам за особисту участь в роботі 62-ї сесії Генеральної Асамблеї ПАЧЕС навіть попри агресію російської федерації проти України: «Ви продемонстрували світу, що цей захід і ця організація є важливою для всіх». Вона запевнила, що співпраця для посилення безпеки в регіоні Чорного моря надалі тільки поглиблюватиметься, адже безпека регіону є невід’ємною частиною роботи ПАЧЕС. Але говорити про це неможливо без повного відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом, підкреслила народна депутатка.

Підбиваючи підсумки 62-ї Асамблеї, Анна Пуртова зазначила, що дуже задоволена тим, як пройшов захід. Спілкуючись із «Голосом України», вона наголосила: «Зібрати в Україні представників 12 країн разом, обговорити нагальні проблеми і подумати про те, як ми можемо підтримати одне одного в нашому спільному економічному розвитку — це можна вважати нашою спільною перемогою. Багатьом членам делегацій не просто було сюди доїхати — тільки на дорогу довелося витратити дві доби. Але вони це зробили й ми попрацювали плідно за різними напрямами. Важливо, щоб якомога більше наших міжнародних друзів продовжували приїжджати до нас і бачити на власні очі, як ми працюємо для нашої країни навіть у такі важкі часи. Наступна Асамблея відбудеться через півроку. Тож ми передали наше правління, згідно з алфавітним списком, Албанії».

Одним із важливих результатів 62-ї Генеральної асамблеї ПАЧЕС стало ухвалення Декларації, зазначив у Фейсбуці Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук

У цьому документі Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва:

- рішуче засудила агресію рф проти України, розпочату в 2014 році й розширену до повномасштабної військової агресії та вторгнення у 2022 році;

- висловила солідарність і підтримку України у світлі неспровокованої, невиправданої, широкомасштабної агресії рф проти України, яка підірвала саму суть Чорноморського економічного співробітництва, спрямованого на «перетворення Чорноморського регіону у регіон миру, стабільності та процвітання», як про це заявили члени—засновники ОЧЕС;

- закликала рф негайно припинити військову агресію та вивести всі свої військові сили з усієї території України у межах її міжнародно визнаних кордонів;

- засудила атаки рф на українські порти та зернову інфраструктуру у Чорному морі й Дунаї та закликала росію припинити загрозу глобальній продовольчій безпеці;

- підтримала створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України;

- вирішила створити робочу групу з підготовки поправок до Правил процедури ПАЧЕС із метою створення ефективного та надійного механізму розгляду й ухвалення рішень щодо призупинення або виключення національних делегацій, якщо їхні країни грубо порушують цілі й завдання Організації, а парламенти цих країн підтримують такі дії.

Із виступу Члена постІйноЇ делегацІЇ УкраЇни в ПАЧЕС Івана КИРИЛЕНКА:

— Серед найстрашніших рукотворних стихійних лих, які можуть бути, — війна. Агресія росії не була нічим спровокованою чи мотивованою, але вже загинули тисячі й тисячі ні в чому не винних людей і завдано непоправної шкоди навколишньому середовищу. Мільйони гектарів українських земель виведені з обігу. Вони отруєні на десятиліття. Ця земля потребує рекультивації, розмінування та відновлення. Саме такої допомоги ми просимо від країн-членів ПАЧЕС.

У нас низка країн є членами НАТО, а НАТО має величезний досвід і ресурси в розмінуванні територій. Це копітка і відповідальна робота. Нашій країні вкрай необхідна допомога. Після війни на ці землі повернуться сотні тисяч наших співвітчизників і робота піде швидше. Не кажемо про великий аграрний бізнес, але дрібне сімейне фермерство — це найлегше, що можна зробити. Йдеться передусім про землі на півдні нашої країни, які прилягають до Чорного моря. Це дуже сприятливі для овочівництва та садівництва території. Така співпраця буде взаємовигідною.

Із виступу Члена постІйноЇ делегацІЇ УкраЇни в ПАЧЕС Олександра МАРІКОВСЬКОГО:

— ПАЧЕС віддана справі співпраці на парламентському рівні у сфері зменшення ризиків стихійних лих, а також цінує запровадження заходів, що мають на меті захист людей, їхньої власності, здоров’я, культурного та екологічного спадку. Також цінуються певні дії, на які пішла робоча група в ОЧЕС у допомозі за надзвичайних обставин.

Із виступу Члена постІйноЇ делегацІЇ УкраЇни в ПАЧЕС ОлексІЯ МОВЧАНА:

— У мирні часи наша столиця така ж прекрасна, як і ваші столиці. На жаль, сьогодні ви бачите блокпости й барикади просто в центрі міста. Це через війну, яка відбувається не так далеко звідси. Найближча лінія фронту проходить за 400 кілометрів. У нас багатонаціональна країна. У нас чимало вірмен, греків, болгар та представників інших національностей, які, зокрема, живуть на тих землях, де точаться бої, або які перебувають під окупацією та борються з російською агресією.

росія зупинила свою участь у ПАЧЕС, тож настав час будувати тісніші та справедливіші відносини для нашого спільного добробуту. Немає причини боротися один із одним. Маємо чіткі завдання, які повинні реалізовуватися — це торгівля, транскордонні відносини, продовольча безпека та інші питання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.