В Україні майже дві тисячі суддів мають завершити процедуру кваліфікаційного оцінювання. Їхня перевірка — це один із важливих кроків для зміцнення довіри до системи правосуддя.

«Без верховенства права наш вступ до ЄC неможливий, адже це одна з ключових умов. ВККС поновила свою роботу і перевіряє дві основні речі: доброчесність чинних суддів та їхню професійність. Якщо суддя відповідає цим критеріям, то продовжує працювати на посаді, а якщо є негативний висновок хоча б за одним із цих пунктів, то вноситься подання про звільнення», — зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов.

Також в Україні завершилося формування Дорадчої групи експертів для подальшого обрання кандидатів до складу Конституційного Суду, яка вже провела перше засідання та затвердила деякі внутрішні документи, повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.

«Процедура добору суддів до КСУ у нас максимально прозора. Аналогів за відкритістю, прозорістю та залученістю міжнародних партнерів немає в жодній країні світу. До складу нашої Дорадчої групи входять троє представників міжнародних організацій і троє наших національних представників. Усі вони максимально незалежні, на них не може ніхто вплинути. Саме ці експерти добиратимуть кандидатів на посаду суддів КСУ, які будуть політично незалежними, матимуть високий фаховий рівень і до яких не буде питань щодо доброчесності», — сказав Д. Маслов, підкресливши, що такий підхід гарантує: Конституційний Суд керуватиметься виключно питаннями верховенства права та інтересами українського народу.