Ці питання обговорили у Брюсселі (Бельгія) представники Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на чолі з головою комітету Олександром Гайду з головою Комітету з питань сільського господарства та розвитку села Європарламенту Норбертом Лінсом та депутатами цього комітету.

«Раніше ми мали діалог із нашими європейськими партнерами в форматі онлайн, але сьогодні зустрілися віч-на-віч. Тож зараз розмова склалася більш предметна та ефективна», — повідомив Олександр Гайду на своїй сторінці у Фейсбуці.

«По-перше, мали змогу обговорити збільшення експортних ланцюгів. Наразі логістичні шляхи України змінилися, значні обсяги агропродукції ми вивозимо саме річковими портами та сухопутними коридорами. Тому розглянули можливість пошуку нових шляхів та розвантаження наявних. Це потрібно для того, аби наше збіжжя могло експортуватися швидше та за спрощеними процедурами. Також звернули увагу європейських колег на те, що наразі порти Великої Одеси функціонують не на повну потужність, а Миколаєва — зупинені. Для нас важливо, аби ці шляхи теж мали змогу безпечно та безперебійно працювати.

По-друге, обговорили залучення інвестицій до агросектору. Деякі з наших фермерів зараз релокують власні виробництва, хтось наново будує всю потрібну інфраструктуру, а інші продовжують розвивати свої підприємства.

Однак для цього українським аграріям потрібні й іноземні інвестиції, адже вони осучаснюють свої виробничі потужності саме для того, щоб безперебійно забезпечувати світову продовольчу безпеку.

По-третє, обговорили посилення співпраці бізнесу України та ЄС та налагодження процесів торгівлі. Ці кроки дуже важливі, адже наша держава — на шляху до вступу в Євросоюз. Тож для нас важливо, аби ми вже мали узгоджену політику агросектору та ухвалювали для цього ще більше потрібних законопроектів. Колеги з Європарламенту висловили підтримку Україні на євроінтеграційному шляху. Тож наші партнери допомагатимуть та надаватимуть консультації, як правильно імплементувати європейські регламенти в українське законодавство».

Олександр Гайду разом із народними депутатами Сергієм Лабазюком, Мариною Нікітіною, Артемом Чорноморовим домовилися й надалі обмінюватися досвідом із колегами з Європарламенту. Адже «попереду на нас чекає велика робота».

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото зі сторінки Олександра Гайду в Фейсбуці.