Італійські парламентарі висловили одностайну підтримку євроінтеграційних прагнень України. Вони привітали рекомендацію Єврокомісії почати з Україною перемовини про вступ. Привітали зусилля нашої держави у виконанні семи умов, які супроводжували надання кандидатського статусу. «Ми вітаємо вас і пишаємося тим, що ви вже зробили у цей важкий період. Навіть не можемо уявити, наскільки це важко для країни, яка у воєнному конфлікті, маючи такого противника, як рф, виконувати умови щодо вступу до ЄС», — сказав Алессандро Джильйо Вінья, голова Комісії у закордонних справах та з питань ЄС Палати депутатів Італії. Також італійські депутати наголосили на необхідності встановлення справедливого миру в Україні та відновлення її незалежності у міжнародно визнаних кордонах.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за активний діалог, а також підтримку, яку Італія надає з початку війни: «Ми дуже цінуємо всю ту допомогу, яку Італія надає Україні під час війни, яка почалася в 2014 році. Ми радо зустріли рекомендацію Єврокомісії щодо необхідності вже у грудні почати перемовини про членство і дуже сподіваємося, що Італія не лише підтримає це рішення в Європейській Раді, а й буде демонструвати лідерство у цьому процесі», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що рішення Єврокомісії базується не виключно на досягненнях останнього року. «Ми рухалися до цього з часу підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Ми розраховуємо, що Італія буде ділитися своїм досвідом, і це дасть нам нові можливості. Сподіваємось, що невдовзі безпекова ситуація дозволить розгорнути ці можливості на повну потужність», — сказала голова Комітету.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук наголосив, що в Україні дуже добре усвідомлюють, що приєднання до Євросоюзу — це процес, який базується на чітких критеріях, і Україна зараз активно працює, щоби відповідати цим критеріям. Він також заявив, що інтеграція в ЄС — це загалом надзвичайно важливий крок в історії України. «Як відомо, для кремля питання євроінтеграції, євроатлантичної інтеграції України, як кістка в горлі. І дійсно важливим є саме оцей момент, аби ми якомога швидше зробили усі політичні дії, необхідні документи оформили для того, щоби Кремль чітко зрозумів, що це питання жодним чином його не стосується. І не буде в Москві ніхто вказувати Україні і Євросоюзу, яким чином має розширюватися Євросоюз, і куди має йти Україна», — сказав Вадим Галайчук.

Алессандро Джильйо Вінья, голова Комісії у закордонних справах та з питань ЄС Палати депутатів Італії, запропонував Україні звернутися до Євросоюзу із проханням взяти на себе лідерство у відновленні справедливого і швидкого миру в Україні. Шляхом до такого миру, на його думку, є переговори з росією.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що ключ до миру в Україні лежить у москві. На її думку, росія має забратися з окупованих українських територій. «Немає у світі народу, який би хотів більше миру, ніж українці. Українці не розпалювали цієї війни, не атакували і не провокували нікого. Коли ця війна розпочалася у 2014 році — Україна була позаблоковою державою. росія вирішила, що хоче поновити свій імперський вплив на території України. Наш досвід взаємодії з рф показує, що вона не дотримується жодних домовленостей. Ця країна була гарантом нашої безпеки, коли ми віддали свій ядерний арсенал. Вона зобов’язувалася захищати міжнародне право, а натомість, повністю його зруйнувала», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона переконана, що будь-які ініціативи миру можуть базуватися лише на жорсткому тиску на рф, на повній поразці росії і на тому, щоби вона понесла відповідальність за скоєні злочини. Також голова Комітету переконана, що членство України в НАТО може стати запорукою стійкого і тривалого миру в регіоні: «росія проковтнула членство Фінляндії і Швеції в Альянсі, проковтне і членство України. Ми можемо зараз спільно зупинити і перемогти росію у цій війні. Лише тоді можна буде говорити про стійкий, тривалий мир», — наголосила голова Комітету.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України