Таку інформацію нещодавно оприлюднила голова підкомітету в справах сім’ї та дітей Комітету гуманітарної політики Верховної Ради Тетяна Скрипка. І додала, що послуга буде безплатна. Водночас залишиться доступним і класичний спосіб оформлення згоди в нотаріуса. Таке рішення задля захисту прав дітей та їхніх батьків має бути закріплено законодавчо, впевнена народний депутат.

Нагадаємо, що вже майже рік у парламенті чекає свого розгляду у другому читанні законо-проект № 6146. Він, крім інноваційних змін щодо надання згоди на виїзд дитини за кордон через застосунок Дія, передбачає ще низку правових регулювань, спричинених умовами дії воєнного часу. Таких, наприклад, як, порядок отримання згоди на виїзд дитини за кордон у суді, коли одним із батьків не надана така згода. Мали б бути узгоджені й випадки, коли тимчасовий виїзд дитини за межі України в супроводі одного з батьків не потребує надання згоди другого. А також має бути передбачена можливість для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, виїхати за межі України тільки за погодженням з органом опіки й піклування.

Однак, ідея «зручних покращень» не всім до вподоби. Так, народний депутат Ігор Фріс (на знімку), який є головою підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, вважає що «експерименти над вивозом дітей за кордон, яку просуває уряд через Дію, КАТЕГОРИЧНО НЕБЕЗПЕЧНІ!». Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці. Аби з’ясувати, на чому базується критика новації, «Голос України» по роз’яснення звернувся до парламентарія.

— Тож, Ігоре Павловичу, чому ви не згодні із запровадженням таких зручних новацій?

— Я не згоден, я — категорично проти! — каже народний депутат і детально пояснює, які можуть виникати ризики, пов’язані з оформленням у Дії тимчасового дозволу на виїзд дитини за кордон. — Нагадаю, що згода на перетин кордону потрібна виключно для України, для наших прикордонників. Їм потрібна згода, на якій є волевиявлення зі встановленим наміром такого заявника, зі встановленням право-здатності, дієздатності, встановленням відсутності примусу. А система електронного цифрового підпису не передбачає можливості такої верифікації. Це — перше.

По-друге, електронний цифровий документ, а це ще велике питання, чи Дія є відповідним цифровим електронним документом відповідно до закону про електронні цифрові документи і адміністративні послуги, чи за вказаним документом взагалі можливий перетин державного кордону. Наразі він (перетин державного кордону. — Ред.) неможливий: Державна прикордонна служба тиждень тому озвучила, що за паспортами електронного зразка за кордон не випускають нікого. Попри те що паспорт у Дії вважається документом, яким встановлено особу, і є повноцінною заміною паперового аналогу (згідно із законами про паспорт та про Єдиний демографічний реєстр, зміни до цих законодавчих актів було внесено вже у 2023 році).

Тобто відповідний документ на згоду про перетин державного кордону дитиною від одного з батьків, має підтверджувати справжнє волевиявлення, намір надати згоду, намір визначити су-
провідну особу, намір визначити країну і термін перебування неповнолітнього українця віком від нуля до 16 років. Мушу зазначити, що країни Євросоюзу передбачають неповнолітніми дітей віком до 18 років, тому в дітей, які є за кордоном із супровідними особами віком від 16 і до 18 років, виникають величезні проблеми. Бувають навіть випадки, коли дітей вилучають у супровідної особи і передають на утримання до соціальних органів аж поки батьки не з’являться.

Отже, повертаючись до нашого питання, документом на згоду про перетин держкордону може бути виключно заява у нотаріальній формі або у формі, яка замінює нотаріальну, визначеної відповідними нормами закону про нотаріат. Сама Дія усього цього не робить.

Справді, Дія — це зручний механізм, легкий механізм, який дозволяє надання різних адміністративних послуг. Але питання власності і питання особистих майнових і немайнових прав, до яких належить у тому числі і право законних представників дитини на утримання, не можуть корелюватися законом про адміністративні послуги. Це суто правові питання.

Наступний момент: є рішення Комітету з правової політики відповідно до закону, поданого Кабінетом міністрів, який виступив категорично проти вказаної норми щодо можливості внесення відповідної інформації в Державний реєстр актів цивільного стану. Бо цей реєстр передбачає внесення виключно інформації про народження, одруження, смерть, зміну ім’я, прізвища та по батькові. А будь-яка інша інформація, зокрема згода про перетин дитиною кордону, не пов’язана з актами цивільного стану. Тобто зазначена постанова Кабінету міністрів вносить згоду в електронній формі у реєстр, який для цього не призначений і не може бути для цього використаний.

І наостанок ключовий момент, на мою думку, проблемний момент: з’ясування відсутності примусу. Нині затиснуть батькам пальці в двері, вони кліпнуть очима в Дії, а дитина спокійно виїде за кордон у супроводі невідомої особи і ніколи назад не повернеться. Оце — ключовий момент!

Тож ми максимально сприятимемо тому, аби таку згоду в Дію не затягли! На підтримку своєї позиції в нас є рішення Уповноваженого з прав людини з цього питання, де зазначено про категоричне несприйняття подібної урядової ініціативи. Крім того, в нас є думка Української Гельсінської групи про забезпечення прав людини, яка також категорично проти такої процедури. До того ж доведеться зважити й на те, що міжнародні інституції цивільного законодавства і нотаріатів Євросоюзу просто в жаху від того, що збираються зробити українські урядовці щодо виїзду наших дітей за кордон.

Додам, що в жодній країні світу подібна процедура не регламентована будь-якими електронними документами. Це справді зручно, але жодним чином не забезпечує права ні батьків, дитину яких можуть вивезти назавжди і ніколи вони її не побачать, ні дітей, тому що торгівля органами, не буду вникати в подробиці, на сьогоднішній день залишається актуальною проблемою. І відповідні служби разом з офісом Омбудсмена зараз акцентують на цьому дуже велику увагу.

Діти, сім’я та майно — це дуже особливі і консервативні поняття, і Україна не може дозволити собі в цих питаннях експерименти, на які світ дивиться із подивом і жахом. Законодавець встановить жорсткі норми, які остудять гарячі голови в урядових коридорах...

Фото надане народним депутатом.