«Маємо підтримувати ті громади, які вже тепер дбають про післявоєнну відбудову і роблять для цього конкретні справи, зокрема, у розвитку агротуризму для малого і середнього бізнесу, — наголошували учасники дводенного форуму «Туристичними шляхами Українського Поділля».

Організатори заходу переконані в тому, що розвиток агротуризму дасть можливість створити нові робочі місця для цивільних і тих, хто повертається з війни.

Однією з особливостей стало те, що проведення форму ініціювали херсонці — ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад». Їм не вдається зробити це нині у себе, бо в регіоні тривають бойові дії. Свої задуми намагаються реалізувати в інших областях. Вінницька ОВА і Тульчинська міськрада підтримали ініціативу проведення заходу. До участі в ньому долучилися хмельничани і черкащани. Розпочали форум в історичному місті Тульчин на Вінниччині у пам’ятці архітектури — палаці Потоцьких. Продовжили на місцях, оглянувши низку історичних об’єктів: державний історико-культурний заповідник «Буша», Лядівський скельний монастир, що є пам’яткою ХI століття, усипальницю родини Потоцьких та деякі інші визначні об’єкти Вінниччини; всесвітньовідому «Софіївку» в Умані на Черкащині.

Під час перебування у селі Стіна Томашпільскої громади на Вінниччині гості стали очевидцями незвичної події — місцеві мешканці розчищали старе кладовище з кам’яними хрестами, яке в народі називають козацьким.

Разом з ними працював керівник ГО «Україна Інкогніта» Роман Маленков. Після наведення ладу на місці поховань планують включити його до екскурсійного маршруту. Оздоблення на хрестах є пам’ятками майстрів-каменотесів, їх «прочитання» містить в собі багато цікавої інформації. Як зазначив Роман Маленков, тут можна ходити годинами і дізнаватися багато з історії краю.

Народний депутат України Лариса Білозір (на знімку) нагадала присутнім важливу інформацію: «Ми відстояли правку про те, щоб у плані ЄС на виділення 50 мільярдів євро на відновлення України 15 відсотків від цієї суми йшло безпосередньо у територіальні громади, а це 5,7 млрд євро, які використовуватимуться напряму на реалізацію проєктів, зокрема, з розвитку туристичної галузі». Народний депутат звернулася до представників Агенцій регіонального розвитку з пропозицією власним прикладом демонструвати, як можна писати проєкти і вигравати гранти на їх реалізацію. Також вона зазначила, що Верховна Рада готує закон «Про туризм». У ньому будуть упроваджені вимоги до цієї важливої галузі Світової організації туризму та ЄС. Нагадаємо, Лариса Білозір є одним із співавторів названого документа.

«Розвиток туризму поліпшить економічне становище регіону та добробут населення, додасть нові робочі місця, передусім для тих, хто повертається з війни, — поділився думками з учасниками форуму заступник голови Вінницької облради Анатолій Ткач. — Маємо усі шанси зробити так, щоб наш край став привабливим для туристичного бізнесу. У нас є історичне підґрунтя для різноманітних туристичних проєктів, громади отримають можливість використати перспективи для розвитку туристичних локацій, підтримки малого і середнього бізнесу у сфері агротуризму». Посадовець наголосив на ще одній складовій: розвиток туризму забезпечить відродження давніх традицій Поділля, культури, історії. Це не менш важливо, ніж отримання фінансових можливостей. Особливо тепер, у час, коли ворог намагається стерти нашу ідентичність.

Один з ініціаторів форуму Павло Ярмій, голова ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад», зазначив, що такий захід відкрив для його учасників прекрасне мальовниче Поділля, його місця сили, загадок, містичності. «Це території, за які ми вболіваємо, — каже пан Павло. — Не важливо, звідки ми — з Херсона, Запоріжжя, Сум, Черкас чи Умані. Бо це те, що варто вдосконалювати, розвивати, те, чим можна буде пишатися. Робота тільки розпочалася, та ми впевнені: наші туристичні дослідження України матимуть успішні результати». За його словами, лише спільні зусилля, ресурси й інвестиції, регіональний розвиток, посилення комунікацій приведуть нас до успіху і після Перемоги зможемо насолоджуватися не лише туристичними шляхами Поділля, а й усієї прекрасної, рідної нам країни.

До речі

На форум «Туристичними шляхами Українського Поділля» прибули приблизно 130 учасників, які обмінювалися думками щодо розвитку туристичної галузі у час війни і післявоєнної відбудови країни. Серед них: 43 представники територіальних громад, 20 бізнесменів і підприємців, 28 експертів-спікерів, 10 туроператорів та турагентів, фахівці структур регіонального розвитку та донорських організацій, журналісти.

До участі в обговорюваних питаннях долучалися представники туристичних організацій з Києва, низки областей держави, Румунії і Молдови.

Довідково

Під час форуму ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» підписала два меморандуми про співробітництво у туристичній сфері — з Північним регіональним агентством розвитку Республіки Молдова і Центром управління та реформ публічних і приватних підприємств Молдови.

Фото з сайту 

Вінницької облради.