Ця думка стала основною під час проведення у Хмельницькому круглого столу, присвяченого актуальним питанням організації соціального захисту населення та надання послуг органами місцевого самоврядування. 

Захід відбувся за ініціативи та організації Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Хмельницької обласної ради та обласної військової адміністрації, Міністерства соціальної політики України та за підтримки проекту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування». У заході також взяли участь, зокрема, народні депутати, керівники Хмельницької, Волинської, Рівненської та Чернівецької областей, міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Своїм баченням шляхів розвитку соціальної політики в Україні поділились заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Вадим Струневич, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін та їх колеги.

Як зазначив Віталій Безгін, сучасна соціальна політика передбачає створення збалансованої системи взаємовідносин між центральним та місцевим рівнями влади. Тому в зоні відповідальності комітету є готовність синхронізувати законодавство про місцеві державні адміністрації з баченням та потребами представників галузі соціальної політики. Відповідний діалог з цього приводу вже ведеться. Важливо також підтримати ті ініціативи із регулювання, що позитивно сприймають муніципалітети. А ще — сприяти новим підходам з розгортання мережі соціального захисту за умови коректного прорахунку собівартості послуг, які купуватиме держава.

Підтримав колегу і народний депутат Сергій Мандзій:

— Наша соціальна система продемонструвала свою життєздатність: люди, які потребують соціального захисту, не залишені на самоті. Водночас потрібно вирішити, як працювати далі, як розмежувати між центральними і місцевими органами влади їхні повноваження у цій сфері. Тому важливо почути і критику, і пропозиції, щоб Верховна Рада разом з відповідними міністерствами могла зрозуміти, які законодавчі зміни потрібні вже тепер.

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович окреслила основні напрями формування соціальної політики держави. Вона звернула увагу на те, що бюджет Міністерства соціальної політики є другим за величиною після бюджету Міністерства оборони. Також є можливість залучати інвестиції та змінювати економічні процеси. Тож соціальна політика має розглядатися не як політика для постійної підтримки знедолених людей:

— Її мета — створити умови, котрі дозволять українцям якісно жити, вести активне соціальне життя у себе вдома. Відповідно тим, хто виїхав за кордон, — повернутися в Україну. Ми маємо посилювати нашу життєстійкість і розуміти, що кожна людина, яка потребує підтримки, має її отримати.

Міністр презентувала нові проекти, спрямовані на соціальний захист населення. Серед них і проект соціального відновлення для ветеранів з інвалідністю, який передбачає забезпечення тижневого відновлення ветерана з сім’єю у спеціалізованому санаторії під супроводом психологів, соціальних працівників та педагогів. Це має допомогти родині поновити стосунки всередині, проговорити обставини, в яких вони опинилися, і допомогти адаптуватися до нових реалій.

Ще два запропоновані міністерством проекти присвячені дітям. Один з них — розвиток сімейних форм виховання, який має забезпечити батькам можливість отримувати фахові і якісні консультації щодо виховання своїх дітей.

У процесі запровадження також проект з оздоровлення дітей з інвалідністю у спеціалізованих закладах сімейного типу.

Фото Хмельницької обласної ради.