У рекордні строки — за кілька годин — відповідна петиція здобула необхідну кількість прихильників, тож на неї довелося відреагувати міському голові Олександру Лисенку. Він запевнив: в обласному центрі робиться все можливе, щоб кожна копійка народних грошей використовувалася за призначенням та на користь громаді. А вже через кілька днів міському голові оголосили підозру в отриманні двомільйонного хабара та помістили до слідчого ізолятора.

«З усією відповідальністю»

Щоб збагнути масштаби цинізму, із яким чиновники підійшли до законної вимоги земляків, процитуємо кілька абзаців з електронної петиції та із відповіді на неї міського голови.

«Керівники місцевої влади безперервно розповідають про надання безпеки жителям нашого міста, а водночас фактично розтрачують значні кошти на послуги та роботи, що не мають до безпеки жодного стосунку. Поточний ремонт доріг, косіння трави, прибирання території — все це втрачає сенс, коли росія щодня обстрілює Суми і область, атакує безпілотниками. Гинуть люди, руйнується критична інфраструктура. Зима обіцяє бути важкою, тому ми не можемо дозволити бездіяльність міської влади. Ми вимагаємо негайного мораторію на некритичні витрати та термінового перерозподілу бюджету на забезпечення ППО та інших підрозділів необхідними ресурсами, на якісне навчання бійців добровольчих формувань територіальної громади».

Відповідь міського голови на електронну петицію земляків витримана у максимально бюрократичному стилі. Якщо у двох словах — О. Лисенко запевнює сумчан, що міська влада віддає на оборону все до копієчки.

«Акцентуємо, що упродовж воєнного стану Сумська міська територіальна громада з повною відповідальністю реагує на всі виклики у сфері безпеки і оборони, мобілізаційної підготовки, територіальної оборони тощо», — зазначає міський голова та називає такі складові роботи з посилення безпеки громади, як капітальний ремонт зруйнованого житлового фонду, реабілітація і соціалізація ветеранів, покриття пільг для родин військових. Також, наголошує О. Лисенко, «громада витрачає мільйони власних ресурсів на підтримку підприємств критичної інфраструктури, стримування зростання тарифів, пільгове перевезення пасажирів».

Закони читають по-різному

Щодо участі у зміцненні протиповітряної оборони міста і області, придбанні додаткової зброї та безпекового обладнання, допомоги ЗСУ та інших військових витрат, то вони, зазначає міський голова, мають здійснюватися з держбюджету. Загалом більша частина його відповіді на електронну петицію сумчан складається із цитування статей Бюджетного кодексу, законів «Про оборону України», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державний бюджет України» тощо.

Цитування законів мало б підтвердити несхибність позиції міського голови: фінансування витрат на безпеку і оборону держави необхідно здійснювати не з місцевих бюджетів, а з держбюджету України. Водночас в одному з абзаців відповіді міського голови зазначається: «Фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву здійснюються за рахунок і в межах коштів державного бюджету України, місцевих бюджетів, а також з інших, не заборонених законодавством України джерел». Це — витримка із Закону «Про національний спротив», і вона доводить, що коли б у міського голови були бажання та «політична воля», ніщо не завадило б йому спрямувати всі можливі кошти на зміцнення протиповітряної оборони міста та області, облаштування захисних споруд, матеріальне заохочення членів добровольчих формувань територіальної громади. Але десь іде війна, а десь лунає музика, працюють кафе і ресторани, а шляховики перекладають бордюри та тротуари, які могли б ще пролежати уздовж дороги не одне десятиліття. На проспекті Лушпи в Сумах, сигналізують люди, гранітні бордюри замінюють на залізобетонні. Ніхто не знає, куди в таких випадках відвозять граніт — зазвичай він зникає безслідно, а бетонні бордюри через рік-другий знову потребуватимуть заміни. У місті триватиме «освоєння» бюджетних коштів, і ні для кого не таємниця, що саме цей процес для чиновників — найцікавіший.

Гроші не пахнуть?

За даними слідства, міський голова разом із директором департаменту інфраструктури міськради вимагали і отримали хабар за «зелену вулицю» для підприємства, котре займається в Сумах вивезенням твердих побутових відходів. Отримавши від нього 2 мільйони 130 тисяч гривень неправомірної вигоди, чиновники начебто обіцяли підвищити в обласному центрі тариф на вивезення ТПВ. Тобто, хабар у кінцевому підсумку був би заплачений з кишень споживачів. Водночас О. Лисенко повідомляє у своїй відповіді на електронну петицію: міська влада з усіх сил стримує підвищення тарифів, і це є однією з причин, через які вона не може відмовитися від «некритичних витрат» та спрямувати всі можливі кошти на безпеку і протиповітряну оборону.

Тим часом слідство за підозрою міського голови у хабарництві триває. О. Лисенка відсторонили від посади, і суди, куди він звертався з апеляцією, погодилися з таким рішенням. Указом Президента у Сумах введено міську військову адміністрацію, на доброчесність якої містяни покладають великі надії. І вони не безпідставні: нова влада вже скасовує підозрілий тендер на понад мільярд гривень, який провели «попередники».

Сумська область.