До Вільнюського саміту «Східного партнерства», який відбудеться 28 листопада, залишилося не так уже й багато часу. Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом до певної міри залежить від виконання низки вимог. Було ухвалено в першому читанні президентський законопроект про прокуратуру та зміни до виборчого законодавства. Йдеться про те, щоб на позачерговому засіданні парламенту, скликаному на сьогодні, депутати могли нарешті вирішити питання про можливість лікування засуджених за кордоном. Як компроміс опозиція готова ухвалити в цілому законопроекти про прокуратуру та стосовно виборчого законодавства. Рішення Європарламенту щодо підписання Угоди про асоціацію буде ухвалено після підсумкової доповіді Моніторингової місії ЄП Кокса—Квасневського. А вона, за збігом обставин, має відбутися саме сьогодні.
Про те, які шанси на проведення власне позачергового засідання та ухвалення трьох ключових законопроектів, необхідних для євроінтеграції, з «Голосом України» поділилися народні депутати різних політичних сил.

Павло РІЗАНЕНКО (фракція «УДАР»):

— Сподіваюся, що засідання відбудеться, адже Голова Верховної Ради підписав відповідне розпорядження. Але зовсім незрозуміло, який саме законопроект щодо лікування засуджених за кордоном розглядатиметься. З того, як відбувалося засідання профільного комітету, схоже, що представники Партії регіонів спробують відтермінувати, зам’яти розгляд будь-чого, що стосується лікування ув’язнених. Гадаю, регіонали прийдуть на засідання, але рішення не буде ухвалено. Власне, я давно казав, що владі на даному етапі не потрібна ні Угода про асоціацію, ні Митний союз. Чому? Тому що не всі ресурси країни ще приватизовано.

Опозиція не має більшості у Верховній Раді і не може жодного рішення ухвалити власними силами. Але ми готові підтримати будь-який закон, який відкриє можливість для підписання Угоди, якщо заминка саме у цьому.

Михайло ЧЕЧЕТОВ (фракція Партії регіонів):

— Оскільки є 160 підписів народних депутатів (потрібно щонайменше 150), Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про позачергову сесію парламенту. На розгляд буде винесено три питання: президентський законопроект про прокуратуру (друге читання), законопроект про вибори (друге читання) і законопроект про відправлення ув’язнених на лікування за кордон. Ці закони на середу точно не будуть готові. Перші два проекти до другого читання можуть бути готові тільки до суботи, оскільки для внесення поправок дається 14 днів, але в Регламенті є норма, яка передбачає скорочення цього терміну вдвічі, за що ми й проголосували. Тому вони не готові процедурно, виправлення ще не вносилися. Що стосується третього законопроекту, то робоча група ще не напрацювала концептуальної основи цього закону.

Угоду про асоціацію буде підписано навіть без прийнятого закону про лікування ув’язнених за кордоном. В Європі та США економічна ситуація нестабільна. Тож якщо Україна вступить до Митного союзу, для США це буде катастрофа, а Європейський Союз боїться посилення тиску на Україну з боку Росії. Тому йому подітися нікуди, й Угоду про асоціацію буде підписано.

Олександр ГОЛУБ (фракція КПУ):

— Усе, що відбуватиметься на позачерговому засіданні, матиме не правовий, а, швидше, характер політичної авантюри. Тому брати участь у цьому ми не збираємося. Ми не бачимо сенсу коригувати плани, скасовувати зустрічі з виборцями, призначені попередньо. Думаю, навіть якщо сесія й відбудеться, то навряд чи вона ухвалить рішення, яке задовольнить країну. Рішення, яке вирішить долю не Юлії Тимошенко, а, скажімо, щодо стану здоров’я та лікування громадян, які опинилися за ґратами. Це головніше сьогодні.

Взагалі, на мою думку, проблема Тимошенко — це, швидше, інструмент, ніж привід. Як на мене, то в нас досить високий шанс можливості підписання Угоди про асоціацію, навіть незважаючи на вирішення цього питання.

Олексій КАЙДА (ВО «Свобода»):

— Нам хочеться сподіватися і вірити, що здоровий глузд таки переможе, і представники фракції Партії регіонів прийдуть до сесійної зали й голосуватимуть. Нагадаю: раніше саме регіонали не раз звинувачували опозицію, що вона, мовляв, гальмує ухвалення євроінтеграційних законів. Однак опозиція показала, що вона готова йти на компроміси. І таким компромісом якраз було наше голосування за два законопроекти — про прокуратуру та про вибори.

Тож тепер, скажемо так, м’яч перебуває на боці Партії регіонів і ми очікуємо на розуміння. Тобто що члени фракції Партії регіонів візьмуть участь у позачерговій сесії та проголосують за законопроект, який дасть змогу лікуватися за кордоном особам, що утримуються в закладах позбавлення волі.

Однак гарантувати, що це насправді відбудеться, я не можу, бо останнім часом спікери регіоналів уже не так категорично висловлюються за підписання угоди або й взагалі закликають узяти в цьому питанні паузу. До того ж ми не знаємо, про що Янукович раніше говорив з Путіним під час п’ятигодинної зустрічі в Сочі та під час зустрічі минулої неділі. Щоб так не сталося, що влада повернеться в цьому питанні на 180 градусів. Але надія вмирає останньою.

Анжеліка ЛАБУНСЬКА (позафракційна):

— Сьогодні наша держава стоїть напередодні надзвичайно важливого, історичного рішення: саміт «Східного партнерства», який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі, стане кроком уперед на шляху реальних та глибинних перетворень в Україні. Я впевнена, що майбутнє нашої держави полягає в поглибленні співпраці з ЄС, кроком назустріч якій є підписання Угоди про асоціацію. Курс на тіснішу співпрацю з ЄС наблизить Україну до тих принципів, які вже давно стали загальноприйнятими європейськими нормами, а саме: подолання корупції, верховенство права, повага до прав людини і громадянина, гідні заробітна плата і пенсія, комфортна атмосфера для ведення бізнесу тощо. Я є проєвропейським політиком, я бачу майбутнє нашої країни лише в поглибленні співпраці з ЄС. Я вірю, що в кожного українського політика, незалежно від політичної приналежності, стане політичної мудрості та далекоглядності у прийнятті необхідних рішень на користь тіснішої інтеграції з ЄС. Ми завжди маємо пам’ятати, що в цій країні житимуть наші діти, онуки, правнуки. І те, якою буде Україна для них, залежить і від наших теперішніх дій.