«Форми участі громадян у місцевому самоврядуванні та напрямки вдосконалення відповідного законодавства» обговорили учасники однойменного круглого столу, організованого Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. З вітальним словом до учасників зібрання звернувся Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер, зокрема, акцентував на тому, що в Пакеті про розширення ЄС є рекомендація щодо прийняття законопроекту про публічні консультації (№ 4254). «Тож маємо довести дискусію з поправками і різними поглядами щодо імплементації цього законопроекту до логічного завершення», — зауважив він, додавши, що на розгляді парламенту перебувають й інші законопроекти, які стосуються більш точкових речей, зокрема, збільшення відкритості та доступності органів місцевого самоврядування. «Тому роль держави — встановлювати правила, і ми робитимемо це далі у тісній співпраці з асоціаціями, самоврядними органами», — наголосив Олександр Корнієнко.

Принагідно він пообіцяв, що перший квартал 2024 року буде присвячено тому, щоб законопроект про публічні консультації став законом.
«Мільйони українців, які загинули внаслідок дій радянської влади, а також Небесна Сотня прагнули та мріяли про гідне європейське майбутнє. Зараз маємо виняткову можливість реалізувати це», — констатував він.

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк нагадала, що навіть попри відсутність відповідного закону нещодавно було проведено публічні консультації стосовно удосконалення закону про відшкодування за пошкоджене (зруйноване) житло. За словами політика, цими консультаціями їх організатори прагнули показати урядовцям, що публічні консультації це зовсім не страшно, але довго і достатньо ресурсно. «До проведення консультацій у такому широкому форматі було задіяно багато людей, але результат вартий того, щоб їх проводити.

Нам навіть сподобалось, і наступного року ми плануємо провести певні публічні консультації у сфері зміни законодавства в охороні культурної спадщини», — зауважила Олена Шуляк, висловивши сподівання, що цей приклад, робота з урядом і підтримка Єврокомісії допоможуть зробити законопроект № 4254 реальністю.

Крім того, голова комітету акцентувала ще на трьох законопроектах, які перебувають на опрацюванні в депутатів. Йдеться про такі документи: «Про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» (№ 6401); «Про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» (№ 7283) та «Про внесення змін до Закону «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення» (№ 6319).

Всі ці законопроекти вже пройшли перше читання і готуються до другого. Олена Шуляк зауважила, що як голова комітету бере на себе зобов’язання, щоб чотири законопроекти невдовзі стали чинним законодавством і працювали для розвитку нашої держави.

Модератор заходу та голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко зазначила, що нині питання прямої демократії дедалі більше набирають популярності у глобальному вимірі. «Починають з’являтися дослідження, які фіксують, що питання прямої демократії певний час були недооцінені, менше вивчалися. Але на сьогодні ситуація змінюється, і західні дослідження нам це показують. Тож наше завдання не відставати від прогресивного світу і йти в ногу з часом», — наголосила вона.

Фото зі сторінки Олександра Корнієнка у Фейсбуці.