Але технології потрібно вдосконалювати, щоб діяльність підприємств не завдавала істотної шкоди здоров’ю наших людей.

У цьому впевнений народний депутат України Сергій Штепа (на знімку), який нещодавно взяв участь у засіданні робочої групи Запорізької міської ради щодо програми поетапного зниження рівня викидів. Отримані враження вважає неоднозначними.

Сергій Штепа звернув увагу на те, що розробник програми, Інститут громадського здоров’я імені Марзєєва, стверджує, що виконав колосальний обсяг робіт і намагається встигнути в узгоджені терміни, але гарантувати не може.

«Усі промислові підприємства надали необхідну для розробки програми інформацію, проте зараз потрібні додаткові дані. Стежимо за тим, щоб вони надавалися вчасно і жодне підприємство не ігнорувало запити розробника», — зазначив народний депутат.

Він підкреслив, що в Запоріжжі спостерігається небезпечне для здоров’я громадян перевищення гранично допустимих концентрацій діоксиду азоту та мікроскопічних твердих частинок PM 2.5. Перевищення вмісту в повітрі саме цих речовин є особливо небезпечним для здоров’я.

«Воно фіксувалось за допомогою систем моніторингу, а подальші наукові дослідження та розрахунки підтвердили цей факт. Добре, що ідентифіковано загрозу, але погано, що вона є — і дуже значна», — додав Сергій Штепа.

На думку представників Інституту громадського здоров’я імені Марзєєва, перевищення гранично допустимої концентрації формальдегіду, яке фіксується в Запоріжжі дуже часто, мало не постійно, спричинено не промисловими підприємствами, а транспортними засобами.

«Дуже важко сперечатися з науковцями, проте маю підстави сумніватись у цій гіпотезі», — зауважив парламентарій.

Головним предметом обговорення і навіть суперечки стало узгодження кінцевого ви-
гляду програми поетапного зниження рівня викидів. І Сергій Штепа, і представники громадськості, і навіть фахівці промислових підприємств погодилися з тезою: програма має містити конкретні природоохоронні заходи для всіх підприємств, сформовані представниками Інституту громадського здоров’я імені Марзєєва само-стійно, а не на основі вже наявних на підприємствах програм.

«Є ризик, що для полегшення завдання розробник спиратиметься на розрахунки та плани модернізації, складені самими підприємствами, з очевидними ризиками для суспільства. Контролюємо процес, щоб цього не сталося», — сказав народний депутат.

Запорізька область.