«Голодомор 1932-33 років був свідомим актом геноциду, здійсненим осатанілим сталінським режимом проти українського народу», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час науково-практичної конференції «90-ті роковини. Історія геноциду».

Спікер Парламенту України зауважив, що це був злочин, жертвами якого стали мільйони українців лише через те, що вони були українцями: «І Голодомор — не просто трагедія для України. Це також попередження про те, що станеться, якщо ми втратимо свободу».

Окрім того, він зазначив, що сьогодні уряди й парламенти багатьох країн визнали Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу. Зокрема, лише впродовж 2022—2023 років Голодомор як явище геноциду українського народу визнали 17 національних парламентів, Парламентська асамблея Ради Європи та Європейський Парламент.

Водночас Руслан Стефанчук повідомив, що у середу, 22 листопада, Верховна Рада України прийняла Постанову    № 10275 про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні, у якій відзначила всі парламенти, які за цей період приєдналися до визнання такого злочину як геноцид українського народу.

«Це наша спільна робота, це наше спільне бачення, спільна пам’ять», — акцентував Спікер Парламенту України, висловивши вдячність депутатам усіх парламентів, які «пам’ятають про те, що те, що відбувалося колись, більше повторитися не має». «Але цього не пам’ятають у рф, тому що, як і 90 років тому, теперішній рашистський режим продовжує нищити український народ лише за те, що ми є українцями, застосовуючи ті самі методи», — додав він.

Окрім того, Голова Верховної Ради України наголосив, що сьогоднішня російська агресія має безпосередній зв’язок із подіями дев’яносторічної давності. Агресія рф супроводжується тяжкими воєнними злочинами й руйнуваннями: «І ворог знову використовує голод як зброю, блокуючи вивезення українського зерна й знищуючи портову інфраструктуру».

«Україна — це країна, яка пережила голод. І ми маємо високу відповідальність перед усім світом, тому що Україна була й залишається житницею всього світу», — зауважив він.

«Бажаю не втомлюватися просувати Україну, тому що наше зерно покладе основу майбутнього й буде оцінено прийдешнім поколінням», — акцентував насамкінець Руслан Стефанчук, зазначивши, що нинішнє покоління має остаточно зупинити агресора й геноцид українського народу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua