Під час конгресу.

Час відбудови» зібрав багатьох сильних жінок, які працюють на Перемогу та розвиток країни в різних сферах. Серед учасників і Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк та народні депутатки Ірина Геращенко, Марія Іонова, Марина Бардіна.

У межах конгресу відбулися дискусії на тему «Жінки у процесах безпеки та забезпечення справедливості», «Формування нової системи громадського здоров’я та відновлення людського капіталу», а також було представлено спеціальну презентація «Міграція: чинники, які вплинуть на повернення українців».

Під час обговорення питання безпеки, зокрема, йшлося про залученість жінок як у силові структури, так і в процеси, пов’язані із забезпеченням справедливості, перехідного правосуддя та антикорупційних ініціатив. Така роль та дієва участь жінок важлива з точки зору європейської інтеграції України, а також для дотримання стандартів, зокрема, впровадження гендерної політики в безпекових структурах та антикорупційних органах.

Відповідальність не має гендеру, переконана заступниця міністра з питань стратегічних галузей та промисловості Ганна Гвоздяр, яка поділилась своїм досвідом лідерства. За її словами, свій волонтерський шлях вона починала з госпіталю, де зрозуміла: щоб було менше поранених, маємо допомагати армії. Тож відтоді робила все, щоб підтримати фронт, який тримає нас всіх і забезпечує нам життя. Відтоді військо стало великою частиною її життя і вона дев’ять років керується принципом: військо понад усе. «Це й привело мене в Міністерство стратегічних галузей та промисловості. Бо розумію, що війську потрібна ефективна зброя та якісні засоби для евакуації.

Уже на цій посаді побачила неймовірно багато крутих людей, у тому числі жінок, які у важких умовах виробляють зброю», — зазначила вона.

Ганна Гвоздяр закликала жінок, які прагнуть лідерства, не боятися зробити перший крок та не лякатися помилок. «Ми всі дуже боїмося помилитися, бо залежимо від суспільної думки. Але помилятися не страшно. Страшно нічого не робити. І страшно через якийсь час усвідомити, що ми могли щось зробити, але не наважились», — констатувала вона.

Державний секретар Міністерства оборони України Людмила Дараган торкнулася впливу жінок у прийнятті рішень, які стосуються оборони.

Представниця Міноборони нагадала, що з 2014 року кількість жінок в армії зросла на 21 тисячу. «Жінки активно йдуть у ЗСУ і служать на бойових посадах. Нині в міністерстві ми також робимо кроки, щоб впровадити політику гендерної рівності», — зауважила вона, додавши, що попри це попереду ще великий шлях. Насамперед, за її словами, потрібно подолати гендерні стереотипи. «Наше законодавство є достатньо прогресивним, але воно не впроваджено на всіх рівнях», — зауважила урядовиця.

«Важливо розширити можливості для жінок на посадах командирів підрозділів, усунути штучні проблеми, пов’язані з їх просуванням по службі у військових частинах», — сказала Людмила Дараган, зауваживши, що міністерство впроваджує щодо цього системну політику, зокрема, проводить тренінги на рівні командирів. «Ми сподіваємось, що зможемо подолати ці стереотипи», — зазначила вона.

Заступниця директора НАБУ Поліна Лисенко, принагідно подякувавши народним депутатам за ухвалення в першому читанні законопроекту про збільшення чисельності працівників НАБУ, зауважила, що в їх антикорупційному органі жінок лише 26 відсотків. «Жінок замало, як представників правоохоронного антикорупційного середовища. Змінити це можна, зокрема, шляхом персонального лідерства. Зростати над собою, вести за собою жінок, які працюють у твоїй організації», — сказала вона.

У межах дискусії щодо громадського здоров’я та відновлення людського капіталу народний депутат та співзасновниця Українського жіночого конгресу Марія Іонова висловила переконання, що питання вирішення репродуктивних прав наших військових має стати державною політикою. За її словами, репродуктивна тема важка і не дуже популярна в суспільстві, але її потрібно обговорювати. «Маємо надати нашим захисникам та захисницям репродуктивні права. Ще в 2012 році, працюючи в Комітеті з питань охорони здоров’я, ми почали розвивати тему про допоміжні репродуктивні технології. Тоді ми здавалися білими воронами, але зараз це вже питання національної безпеки. Це виклик, і ми маємо підготувати відповідну законодавчу базу. Але найголовніше — це підкріпити її фінансуванням, провести просвітницьку роботу», — зауважила обраниця.

У цьому контексті Марія Іонова зазначила, що вже сьогодні треба думати про фінансування цих програм, бо держава не зможе покрити всі витрати, щоб надати якісну послугу. «Тому маємо думати про державно-приватне партнерство», — зазначила народна депутатка.

«Усвідомлюючи, що наша боротьба на багато років, маємо дати відповідь на питання: хто продовжуватиме цю боротьбу, хто відновлюватиме країну? Всі ми маємо жити фронтом, але забезпечувати військових потрібно не лише зброєю, а й говорити про їхні родини та про можливість отримати ці послуги ветеранам і ветеранкам», — констатувала вона, наголосивши, що вирішення репродуктивних прав наших військових має стати державною політикою. Тоді буде набагато легше вирішити це питання та знайти джерела фінансування, переконана вона.

Коментуючи перебіг 7-го Українського жіночого конгресу, Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зауважила, що захід зміг зібрати під своїм дахом справжніх лідерів, жінок, як надихають одна одну. «Особисто для мене великий виклик та відповідальність бути однією з співорганізаторів заходу. Відверто кажучи, його учасниці показують, що в Україні паритетне представлення чоловіків та жінок, що жінки нарівні з чоловіками можуть брати на себе відповідальність. Нині понад 60 тисяч жінок, які служать у секторі безпеки, і 5 тисяч з них — на передовій. Є багато жінок, які почали займатися антикорупційною діяльністю. Тож сподіваємося, що нульова толерантність до корупції нарешті буде визначальною в Україні», — наголосила Олена Кондратюк, констатувавши, що в Україні багато професійних, активних жінок, які мають лідерські здібності. Їм лише потрібно допомогти проявити себе так, як це роблять в європейських країнах.

Цифра

Станом на жовтень 2023 року в лавах Збройних Сил перебувають понад 62 тисячі жінок. Це 7,3 відсотка від загальної чисельності військових. 43 тисячі військовослужбовиць безпосередньо служать у ЗСУ, 18 тисяч — цивільний персонал. 7 тисяч становлять офіцери, 11 тисяч — сержантський склад, 22 тисячі — солдати. Водночас у районі бойових дій — 5 тисяч жінок.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.