Участь в одній із панелей форуму взяв Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко (на знімку в центрі).

Зокрема, що стосується нашого євроінтеграційного шляху, Олександр Корнієнко зауважив, що шлях до Європейського Союзу — це загальнонаціональна справа, тому важливо, щоб кожен розумів свою частину відповідальності. «За переговори відповідає уряд, за законодавчу синхронізацію, наближення нашого законодавства до права ЄС — парламент. За те, щоб ми при цьому отримали найкращі для України умови, — відповідають переговорники. Але найперші плюси починатимуться з рівня громад. Бо проєкти регіонального вирівнювання якраз і стосуються громад», — зазначив політик та порадив представникам громад звернути особливу увагу в тому числі й на те, щоб у виконкомах були люди, які вільно володіють англійською та розуміють структуру регіональних проектів ЄС. А ще порадив бути сміливими — подаватися на ці проекти і вигравати їх.

Проблеми зі спроможністю, зазначив Олександр Корнієнко, є навіть у країн—членів ЄС. А в нас ще додаються проблеми, які породжені війною, та з демографією, виїздом людей за кордон. «Тому проблеми зі спроможністю точно будуть. Тож на це питання треба звертати особливу увагу», — наголосив він.

Водночас Перший віце-спікер зауважив, що посада голови громади, з одного боку, політична, а з другого — це менеджер. «Тому наступні вибори голова як політик зможе виграти лише якщо братиме активну участь у цих проектах. Бо люди порівнюватимуть, що в якійсь громаді щось робиться за кошти ЄС, а в їхній — ні. Тож це питання вже стає стратегічним», — переконаний О. Корнієнко.

На думку народного депутата, члена Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, тисячі людей, які працювали на реформу децентралізації, її втілення, були тими, хто зробив найбільший внесок у стійкість нашої держави. Тож він подякував учасникам за те, що наша держава і всі наші громади є стійкими. «Це вкрай важливо», — наголосив він.

Зачепивши сьогодення, яке, за словами політика, стає щодня складнішим, він порадив усе-таки не забувати, що в центрі всіх змін має бути людина.

«Коли говоримо про спроможність громад, можна спиратися на математичні, цифрові показники, в тому числі на бюджетні, але головне те, чи спроможна громада надавати якісні та доступні послуги своїм мешканцям. На нас чекають непрості 2024-й і 2025 рік. Об’єктивно, в цифрах, спроможність громад зменшуватиметься, бо нікуди не подінуться людські втрати, власних коштів ставатиме менше. Тому на перший план виходить спроможність громади налагодити, оптимізувати процеси всередині, щоб якість і доступність послуг не зменшилася, а також здатність встановлювати та поглиблювати міжнародну співпрацю», — сказав Віталій Безгін. Логіка, за його словами проста: якщо нема де взяти гроші всередині країни, їх треба знаходити зовні.

Парламент, за його словами, має закрити всі прогалини, що виникли в ході законодавчих змін під час війни, а також ухвалити рішення, які дадуть громадам більше можливостей співпрацювати з європейськими партнерами.

У цьому контексті народний депутат нагадав про ухвалений нещодавно в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» (№ 9450), та висловив переконання, що до кінця року, або не пізніше січня 2024-го, цей законопроект буде ухвалено в цілому.

«З 1 січня всі програми і проекти ЄС будуть відкриті для громад України. Питання у тому, чи ми цим скористаємося. Ми готові сприяти у цьому процесі. Готові залучати партнерів, вчити і забезпечимо до кінця року законодавство», — зауважив політик.

Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода також зазначив, що Україна майбутнього неможлива без міцного, спроможного місцевого самоврядування.
«Альтернативи місцевому самоврядуванню і децентралізації немає ні в умовах миру, ні в умовах війни. Це мають зрозуміти всі, особливо ті, хто любить говорити про «закручування гайок», списуючи таку необхідність на війну.

Під час першого року війни у місцевого самоврядування не забрали ні повноважень, ні ресурсів, і країна вистояла саме завдяки ефективним та швидким рішенням на місцях. І я не знаю жодного випадку вдалого вирішення питань з розвитку чи стійкості території без участі місцевого самоврядування», — сказав він, додавши, що й нині центральна влада та місцеве самоврядування мають бути зосереджені на вирішенні питань, які наближають нашу Перемогу. «Усе інше варто відкласти на потім. Громади, як це було з 24 лютого минулого року, повинні залишитися хабами підтримки Збройних Сил України, повинні бути хабами нашої Перемоги», — наголосив В’ячеслав Негода.

Фото: rada.gov.ua.